Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова започна с фалстарт 2010 година, след като рано тази сутрин отпадна още в първия кръг на квалификациите  тенис турнир "Медиабанк Интернешънъл" в Сидни с общ награден фонд 600 000 долара. 22-годишната пловдивчанка загуби драматично с 4:6, 6:2, 5:7 от поставената под номер 7 в пресявките Ана-Лена Грьонефелд (Германия), въпреки че поведе с 3:0 гейма в решителната трета част.

Този резултат донякъде е изненадващ, тъй като Цвети имаше две победи над същата съперничка в досегашната си кариера. Първата от тях беше с 2:1 сета на „Уимбълдън" през 2006 година, а втората с 2:0 сета в Стокхолм през 2007-а.
 
Пиронкова обаче започна колебливо днешната среща и допусна ранен пробив, който до края на сета така и не успя навакса. В самото начало на втората част Грьонефелд отново имаше превъзходство и проби сервиса на нашето момиче. Този път обаче Цвети се взе в ръце и не само, че веднага върна пробива, но и спечели пет поредни гейма. След като показа на какво е способна, българката изравни резултата и прати мача в решителен трети сет. Той започна повече от добре за нея, след като тя набързо поведе с 3:0. В този момент обаче в играта на Пиронкова настъпи срив и тя позволи на съперничката си да изравни за 4:4. Малко по-късно германката сервираше за мача, но пловдивчанката я проби, давайки надежда на феновете си. За съжаление, тя се изпари почти мигновено, тъй като Ана-Лена спечели следващите два гейма, а с това и мача от първия кръг на квалификациите в Сидни./БЛИЦ