Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се измъчи срещу 487-ата в света Виталия Дятченко, но успя да я победи. Пловдивчанката надделя с 6:7(4), 7:6(5), 5:0 и отказване на рускинята и ще срещне Южени Бушар в следващия кръг на квалификациите. За да попадне в основната схема Пиронкова трябва да преодолее канадката и още една съперничка.

Пиронкова допусна цели 3 пробива в първия сет, но успя да докара нещата до тайбрек. В него обаче Дятченко бе на ниво и успя да поведе след 7:4.

Във втория сет и двата тенисистки се справиха много по-добре при подаванията си и си размениха само по един пробив, с което отново стигнаха до тайбрек. Преди него се стигна до ситуация, в която първата ни ракета сервираше за оставане в двубоя при резултат 4-5 и в този момент Цвети пропусна четири геймбола, спаси мачбол и след здрава битка задържа подаването си. В тайбрека Пиронкова успя да надделее със 7:5 и изравни резултата.

Пиронкова показа класата си в последния сет и бързо поведе с 5:0. Последва сервис на Дятченко за оставане в мача, но при 0:30 и две оставащи разигравания тя се отказа.

Жребият за основната схема ще се тегли днес и ще станат ясни и вариантите за съперничка на Цветана Пиронкова, ако преодолее квалификациите.