Цветана Пиронкова оттегли заявката си за турнира "Алианц Къп", започващ на 13 септември на кортовете на ТК "Левски" София. Цвети бе първа поставена в основната схема, но според сайта на ITF този понеделник пловдивчанката се е отказала от участие. Единственият вариант да играе на "Алианц Къп" е, ако впоследствие промени мнението си и организаторите й осигурят "уайлд кард".

На 25 септември Пиронкова е подала заявка за турнира с награден фонд 2 050 000 щатски долара в Токио, а през следващата седмица на този в Пекин (4 500 000 щатски долара). И двете надпревари се провеждат на твърди кортове, а тази в София е на клей и приключва на 19 септември т.е. ако играе, ще само седмица за аклиматизация и свикване към бързата настилка в Азия.

Цвети не е единствената българка, отказала се да играе на "Алианц Къп". Това сториха още Диа Евтимова, Александрина Найденова и Мартина Гледачева и по този начин само Елица Костова от първите пет ракети на България ще участва в турнира, пише tenniskafe. Все пак някоя от тях може да промени решението си, а от ТК "Левски" да й осигурят "уайлд кард" за основната схема.

Всички българки, имащи класиране в ранглистата, ще попаднат в схемата на квалификациите. В момента Изабелла Шиникова е поставена под №4 (и по всяка вероятност ще влезе в основната схема), а там са още Надежда Василева, Далия Зафирова и Виктория Томова. Алина Петраш е в списъка на чакащите (Alternates List), където са още 16 родни тенисистки без класиране в ранглистата. Състезаващата се за Казахстан Сесил Каратанчева попаднa директно в основната схема, а там място намират и четири представителки на Топ 100 на света - Йохана Ларсон, Матилде Йохансон, Лаура Пус Тио и Ализе Корне.

Организаторите все още не са обявили кои тенисистки ще получат "уайлд кард", като ТК "Левски" имат право на четири такива за основната схема. Мачовете от основната схема започват във вторник (13 септември), а квалификациите стартират в събота (10 септември). /БЛИЦ