Първата ракета на българския женски тенис Цветана Пиронкова се завърна в световния Топ 40. В новото издание на световната ранглиста на WTA пловдивчанката е под № 40. Прогресът на българката се дължи до достигането на 1/8-финалите на турнира в Катовице.
 
Следващото състезание, за което Пиронкова е подала заявка, е започващият на 21 април турнир в Щутгарт. Пиронкова по всяка вероятност ще трябва да играе квалификации. В него ще участват седем представителки на Топ 10 и шансовете на българката да попадне директно в основната схема са минимални.
 
Най-голям прогрес от родните ни представителки отбелязва Вивиан Златанова, която благодарение на триумфа си в Шимкент (Казахстан) се изкачва с цели 117 позиции до рекордното в кариерата си № 690. Джулия Терзийска спечели първата си титла преди две седмици, а чрез спечелените точки през днешния ден дебютира в WTA ранглистата, заемайки № 829.
 
Серина Уилямс остава начело в световната ранглиста, като има близо 5000 точки аванс пред Ли На. В Топ 10 има само една промяна – Йелена Янкович измества Мария Шарапова от осмото място.