Цветана Пиронкова попадна сред първите 32 тенисистки в списъка със заявките за предстоящия Australian Open, след като в сряда намиращата се на 26-о място в ранглистата и полуфиналистка от миналата година Чън Джие (Китай) официално се отказа от участие поради контузия.

Цвети в момента се намира на 35-ата позиция в WTA ранглистата, но Елена Дементиева се оттегли от професионалния тенис, а Серина Уилямс и Чън Джие няма да играят заради травми. По този начин пловдивчанката намери място сред поставените на Australian Open.

Според правилата на WTA поставените се определят на базата на класирането на тенисистките в световната ранглиста, която ще излезе на 10 януари. Шансове да изпреварят Пиронкова имат Роберта Винчи, Юлия Гьоргес, Ярмила Грот, Клара Закопалова и Сара Ерани, които ще участват на турнирите в Брисбейн и Оукланд, провеждащи се през първата седмица на новата година, пише tenniskafe. Възможността обаче да сторят това не са особено големи, тъй като за целта Грот, Закопалова и Ерани трябва да спечелят титлата, а Гьоргес и Винчи да достигнат поне до финал.

На турнирите в Брисбейн и Оукланд ще участват имена като Шарапова, Стосър, Петрова, Кузнецова, Бартоли, Павлюченкова, Викмайер и Пенета, които правят тяхната задачата изключително трудна. Първият турнир на Цветана Пиронкова (HEAD Microgel Instinct) за 2011 година ще бъде този в Хобарт с награден фонд 220 000 щатски долара, който започва на 9 януари. За момента пловдивчанката е поставена под №3 в основната схема. /БЛИЦ