Цветана Пиронкова срещу Серина Уилямс в 1/4-финал на US Open в сряда. Това безспорно е топ събитието у нас след невероятния поход на пловдивчанката в Ню Йорк, която за първи път достига до тази фаза на турнира. 

Срещата е интересна и за световните медии, които я определят като Битката на майките, тъй като и двете тенистки се завърнаха след бременност. Разликата обаче е, че нашата Цвети го направи сега - US Open е първата й официална изява на корта след тригодишна пауза и поради тази причина победите й са толкова ценни. Серина Уилямс се завърна обратно в тениса през 2018 година в Париж.

Раждането на сина й Александър и отглеждането му сякаш дават невиждана сила на Пиронкова и тя е променена към добро на корта. Не една и две съпернички на Цвети отбелязаха, че се е завърнала по-силна и играе невероятно.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Иначе историята на сблъсъците й със Серина Уилямс не е никак за разказване. Четири мача, четири загуби и само два спечелени сета, последният от които през 2011 година.

Първата среща между двете е от май 2007 година в първия кръг на "Ролан Гарос", а американката печели с 5:7, 6:1, 6:1.

NEWFANZONE FRENCH OPEN PREVIEW | newfanzoneFrench Open spotlights

Интересното е, че Пиронкова взе първия сет и на втория двубой помежду им, който е на турнира в Ийстбърн през 2011 година - 6:1, 3:6, 4:6, а двете отново се срещат в първия кръг на борбата. За съжаление на Цвети двата сета от Франция и Англия през 2007 и 2011 остават единствените й спечелени срещу американката.

В третата битка помежду им Серина печели с 6:2, 6:3 в Пекин през 2014 година, а срещата им този път е от втория кръг на турнира.

За последен път Цветана Пиронкова срещна по-малката от сестрите Уилямс на корта в Синсинати през 2015 година и загуби с 5:7, 3:6.

Лошата новина за Пиронкова е, че последните два двубоя, в които не успя да вземе сет, са на твърд корт, на какъвто ще излезе срещу Серина Уилямс в сряда. Началният час на четвъртфинала ще стане известен по-късно днес.

Иначе освен Цвети и Серина има още една майка, достигнала до тази фаза на Откритото първенство на САЩ - Виктория Азаренка. Организаторите твърдят, че това се случва за първи път в историята на US Open.
Тодор ПОЛИМЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

Година Място Вид корт Победител Резултат
2020 US Open Твърд    
2015 Синсинати Твърд Серина Уилямс 7-5, 6-3
2014 Пекин Твърд Серина Уилямс 6-2, 6-3
2011 Ийстбърн Трева Серина Уилямс 1-6, 6-3, 6-4
2007 Ролан Гарос Клей Серина Уилямс 5-7, 6-1, 6-1