Цветана Пиронкова спечели първата си среща от турнира по тенис в Атина, с награден фонд 100 хиляди долара. На старта на надпреварата българката даде сет на участващата с “уайлд кард” гъркиня , но спечели мача с 6:3, 3:6, 6:1 Ейрини Йоргату. 

Следващата й съперничка е рускинята Екатерина Бичкова, която изненадващо отстрани с 6:4, 7:5 номер 4 в схемата Татаня Малек (Гер). Бишкова е номер 116 в ранглистата на УТА.

Двете са се срещали два пъти, като рускинята е спечелила и двете срещи в три сета. Те обаче са в далечните 2004 и 2007 година. С достигането до втория кръг пловдивчанката взима 20 точки за ранглистата, в която изостава сериозно - от 46-о място в началото на годината се срина до 105-ото.   

Снощи Цвети и Сесил Каратанчева се класираха за четвъртфиналите на двойки след успех с 6:3, 6:1 над чехкините Клара Закопалова и Хана Бирнерова. В спор за място на полуфиналите ще срещнат победителките от двубоя между поставените под номер едно Татяна Малек/Аранча Пара-Сантоня или рускините Екатерина Бичкова/Евгения Родина./БЛИЦ