Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на “Ролан Гарос”. На старта на втория турнир от “Големия Шлем” за сезона 23-годишната българка отстрани Кейси Делакуа след 7:5, 6:3.

По този начин Цвети сложи край на две негативни серии. Тя имаше шест поредни загуби и не бе печелила мач на “Ролан Гарос” от 2008 година.

Мачът започна зле за Пиронкова. Австралийката, която е номер 429 в света и страда от чести контузии в последно време, поведе с 4:1 след два пробива. Това обаче не стресна българката, която навлезе в добра серия, спечели осем поредни точки и намали на 3:4. Последваха нови два гейма в полза на българката, която обърна развоя на мача до 5:4. Делакуа успя да изравни на свои сервис, но последваха два нови гейма за Цвети, която взе сета със 7:5.

За разлика от първия сет, вторият започна със стабилни сервиси от двете, които печелеха подаванията си до 2:2. 26-годишната австралийка първа проби за 3:2, но нашето момиче взе четири поредни гейма и спечели мача.

Във втория кръг Цвети ще има тежка задача. Тя излиза срещу лидерката в ранглистата на двойки Хисела Дулко. 26-годишната аржентинката е силна на клей и три от четирите й титли са на тази настилка. В началото на сезона тя спечели Откритото първенство на Австралия заедно с Флавия Пенета (Ит).

Пиронкова и Дулко имат един мач досега, като Хисела печели с 6:2, 6:2 в Будапеща през 2007 година.