По драматичен начин започна и по катастрофален приключи тазгодишното участие на Цветана Пиронкова на Откритото първенство на САЩ - US Open. Пловдивчанката отпадна още в първия кръг, след като загуби от Мона Бартел след 7:5, 6:7(4), 1:6. По този начин останахме без представител при дамите, след като вчера участието си приключи и Сесил Каратанчева. При мъжете пък във втори кръг ще видим Григор Димитров.

Първият сет на този мач премина изключително странно - с цели седем пробива. Пиронкова започна отлично, като поведе с 3:0. Но допусна пълен обрат за 3:4. Особено драматично беше в последния 12-и гейм. При 6:5 Цветана Пиронкова поведе с 40:15, но се стигна до изравняване. И така цели осем пъти равенството бавеше края на първата част, който все пак дойде в полза на българката след петия път, в който получи аванс.

Вторият сет започна със загубен сервис за Пиронкова, която не само върна пробива, но постигна още един такъв и го затвърди за 4:1. До края германката спечели още две от своите подавания, за да може със своето 27-годишната пловдивчанка да сложи край на частта при 6:3 и 2-0 сета. Последното обаче не се случи, защото Бартел проби, след като поведе с 40:0 и не позволи на Пиронкова да изравни, въпреки че тя спечели последните две точки в гейма.

След това германката затвърди по-добрата си игра за 5:5 и бе близо да поведе. Пиронкова обаче се измъкна и след втория си аванс във втория дюс стигна до 6:5. Все пак равенството стана факт - 6:6. В тайбрека с по-здрави нерви се оказа гермнаката, която го затвори при 7:4 точки и изравни сетовете.

В решителната и последна трета част Бартел буквало подписа напускането на Пиронкова на турнира. Германката осъществи два пробива и поведе с 5:0. С много мъка Пиронкова спечели подаването си в шестия гейм, но загуби следващия на нула и отпадна. Във втори кръг Мона Бартел ще се изправи срещу Олга Говорцова от Беларус.