ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Най-добрият ни тенисист Григор Димитрoв се класира във втория кръг на Australian Open, елиминирайки Мартон Фучович от Унгария. Българинът постигна обрат и заслужено продължава напред след 4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2.

Световният №70 взе откриващата част с 6:4, след което българинът доминираше. Григор изравни сетовете след 6:3. В третия се стигна до тайбрек, в който първата ни ракета беше категоричен и го спечели със 7:1 точки. В четвъртия сет Димитров беше убедителен, надделявайки с 6:2 и класирайки се напред. В последната част Фучович не успя да се противопостави на българина заради умората и болежките, които изпитваше. 

Мачът на третия по големина корт в Мелбърн "Джон Кийн Арена" започна малко след 3:30 часа наше време и продължи 3 часа и 30 минути игра.

Днешната победа е под №32 за Григор Димитров в Откритото първенство на Австралия. С нея поставеният под №13 в схемата Григор изравни баланса срещу Фучович на 2:2 победи.

Следващият съперник на българина в Мелбърн ще бъде Себастиан Офнер (Aвстрия) или Танаси Кокинакис (Австралия).

Tоп Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Първата ни ракета влиза в турнира от Големия шлем, след като преди броени дни ни зарадва със спечелването на титлата в Бризбейн в надпреварата от сериите ATP 250.

Световният №70 Фучович имаше само един мач през 2024 година преди днешната среща с Григор. Унгарецът отпадна още в първия кръг в Бризбейн от италианеца Матео Арналди. 31-годишният Фучович взе участие на Sofia Open през 2023 година, достигайки до четвъртфиналите.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - МАРТОН ФУЧОВИЧ 2:1 сета (4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2)


* Снимка: Getty Images/Guliver

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна кошмарно срещата. Oще в началото българинът допусна две непредизвикани грешки, които доведоха до три последователни шанса за пробив в полза на Фучович. Последва форхенд в аут и световният №70 поведе. Унгарецът продължи силната игра и затвърди пробива с нов гейм на нула - 0:2.

Българинът се наложи да отразява две възможности за пробив, които се откриха пред Фучович при 15:40. Григор все пак успя да се измъкне от трудната ситуация и да спечели следващите три последователни точки, намалявайки изостването - 1:2.

Двамата си размениха по един гейм и Фучович водеше с 3:2. В шестия унгарецът успя да отрази две възможности за пробив, до които Гришо достигна. Хасковлията с много добра атака на мрежата и успешно воле стигна до 40:30. В следващото решаващо разиграване той обаче изпрати топката в мрежата. След това пред Димитров се откри нова възможност за пробив, но той изкара бекхенда си в аут. Дори първата двойна грешка на Фучович в мача не помогна на българина да стигне до пробив и да изравни резултата, а Фучович поведе с 4:2. 

Кошмарът за Гришо продължи в седмия гейм, когато българинът отново допусна много неточности и непредизвикани грешки, а това доведе до втория пробив в мача за противника, който поведе с 5:2. Григор върна един пробив и намали на 3:5. 

Българинът стигна до три възможности за пробив при сервиса на Фучович при 40:0. Унгарецът успя да ги отрази и да изравни резултата за 40:40. Последваха два сетпойнта за унгареца, които той не успя да реализира. Димитров стигна до нова възможност за пробив, която пропиля, но петият брейкпойнт в осмия гейм бе реализиран от нашето момче, който намали на 3:5. Димитров след това спечели и своето подаване - 4:5. Фучович обаче не му остави шанс и взе сета с 6:4. В откриващата част Гришо допусна 19 непредизвикани грешки.     

ВТОРИ СЕТ
Григор спечели първия гейм в тази част. Българинът поведе с 40:30, стигна се до дълго разиграване, което Димитров завърши с успешна атака на мрежата - 1:0. Световният №13 обаче допусна ранен пробив и във втория сет. Българинът сервираше при 1:1, направи непредизвикана грешка за 0:30. При 15:30 последва нова непредизвикана грешка за 15:40, а след това при атаката по правата Григор извади топката в аут и предаде третия гейм - 1:2. 

В четвъртия Фучович допусна две непредизвикани грешки, пращайки топката в аут, а Димитров стигна до две възможности за пробив при 40:15. Григор запази концентрация в следващото разиграване, при което в крайна сметка унгарецът изпрати топката в мрежата - 2:2. 

Димитров осъществи нов пробив, за да поведе с 4:2 и по този начин спечели три поредни гейма във втория сет. Българинът продължи да доминира и дръпна с 5:2 след гейм на нула. Фучович отговори също с подаване без загубена точка - 5:3. Григор обаче си довърши работата със солиден начален удар и спечели втората част с 6:3.

TРЕТИ СЕТ
След равностойно начало на тази част Гришо стигна до брейкпойнт при 2:2, станал факт след двойна грешка на Фучович. Той обаче бе спасен от унгареца, който впоследствие избегна още три точки за пробив. В крайна сметка продължилият почти 9 минути гейм завърши успешно за световния №70. При 4:3 пред Фучович се откри шанс за пробив след бекхенд в аут от страна на Димитров, но първата ни ракета избегна опасността след директна точка от сервис, а впоследствие спаси още един брейкпойнт и спечели подаването си.

В последвалия гейм Димитров получи брейкпойнт след оспорвано разиграване, при което мрежата помогна на първата ни ракета. Фучович обаче отговори с хладнокръвен форхенд от вътрешността на корта и си върна водачеството при 5:4. До края на сета нито един от двамата не стигна до нов пробив и последва тайбрек. 

Той започна с мини-пробив и преднина от 3:0 за Гришо. Унгарецът намали изоставането си, но не за дълго, тъй като хасковлията си върна инициативата с нов мини-брейк и натрупа комфортен аванс от 5:1. Григор продължи със силните изяви и спечели тайбрека със 7:1 точки и обратът стана факт - 2:1 сета за българина.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Фучович взе по-дълга почивка между третия и четвъртия сет, прибирайки се в съблекалнята. Двамата спечелиха първите си геймове - 1:1. Българинът поведе с 2:1, а в четвъртия гейм унгарецът имаше сериозни проблеми и Григор успя да осъществи ранен пробив. Димитров направи много добър ретур-уинър, за да поведе с 30:0, а след това стигна до три брейкпойнта - 40:0 след нова великолепен ретур. Фучович направи ас за 15:40, но унгарецът след това допусна нова непредизвикана грешка и по този начин Гришо поведе с 3:1. 

Българинът затвърди пробива си и дръпна с 4:1. Веднага след това беше извикан физиотерапевт на корта. Фучович показа, че е получил крампи и му беше оказана медицинска помощ. След това унгарецът не успя да даде най-доброто от себе си, очевидно изпитвайки болки. Григор поведе с 5:2, Фучович сервираше за оставане в мача, но допусна нов пробив и Димитров ликува - 6:2.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!


* Снимка: Profimedia.bg


* Снимка: Profimedia.bg