26-годишният тенисист Александър Зверев получи наказателно постановление за нанасяне на телесни повреди на бившата си приятелка и глоба на обща стойност 450 000 евро.

Заповедта е издадена на 2 октомври от районния съд в Тиргартен, Берлин, съобщи говорител на местните наказателни съдилища.

Немецът с руска кръв е обвинен във физическо насилие над жена и увреждане на здравето й по време на спор в Берлин. Скандалът избухва през май 2020 година. Саша отрича и е подал възражение срещу решението.

В германското законодателство наказателното постановление се използва от прокуратурата, когато тя не смята, че е нужен съдебен процес. Например: когато случаят има убедителни доказателства в полза на обвинението. Обвиняемият има право да оспори наказателното постановление, което води до публичен съдебен процес.

Имайки предвид реакцията на Зверев, окръжният съд в Тиргартен ще изслуша отново обвиняемия и ищците преди провеждането на основното заседание. Вероятно ще бъде насрочено публично съдебно заседание, прогнозират в Германия.