Българската федерация по тенис получи домакинството на Световното първенство по плажен тенис, което ще се проведе от 20 до 24 юни 2012 г. в град Бургас. Това е най-престижната проява в този нов и изключително атрактивен спорт.
 
Първенството се провежда за четвърта поредна година и за първи път напуска италианската столица Рим. Очаква се да пристигнат около 200 състезатели от цял свят, сред които ще бъдат най-добрите в този спорт - водачите в световните ранглисти, както и световните шампиони от Италия. Събитието ще се проведе на централния плаж на Бургас, където ще бъдат специално изградени игрища за плажен тенис и трибуни за зрители.
 
България извоюва правото на домакинство след дадена отличната оценка от страна на Европейската и Международната федерация за проведеното през изминалата година европейско първенство по плажен тенис, което се състоя в Албена и събра състезатели от над 20 държави. България направи своя дебют на европейско първенство през 2008 г. в Римини (Италия). На последното европейско първенство българският отбор се класира на престижното 8-мо място.