Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Британският тенисист Били Харис направи фурор на турнира на трева в "Куинс Клъб", който е генерална репетиция за "Уимбълдън". 29-годишният англичанин достигна до четвъртфинал, където обаче класата си каза думата и бе елиминиран след 3:6, 5:7 от Лоренцо Музети (Италия), който преди това отстрани миналогодишния финалист Алекс Де Минор.

Харис е №162 в световната ранглиста, като за последните 2 години и половина скочи с близо 600 места. 

Англичанинът е тясно свързан с България и е голям приятел с Александър Донски. БЛИЦ припомня, че през 2021 година англичанинът заформи отличен тандем с Алекс и двамата станаха шампиони на двойки на турнира в Созопол. 

За Харис това беше дебютна титла от сериите Фючърс. Първата му победа на ниво ATP пък датира от миналогодишния Sofia Open, когато квалификантът детронира действащия шампион Марк-Андреа Хюслер.

Покрай приятелството и съвместните участия с Донски в различни турнири Били Харис заобича още повече България. Англичанинът прекара доста време в Созопол през 2021 г., привличайки вниманието със скитническия си начин на живот. Роденият в Нотингам Били е изключително скромен, от семейство, което не е заможно. Тенисистът дори не избра да отседне в хотел в Созопол, а нощуваше в микробуса си, с който се придвижва по турнирите из цяла Европа.

"Три години и половина пътувах с транзитен микробус и с легло на задната седалка, за да пестя пари. Готвих си по отбивки и нощувах в паркинги на вериги за бързо хранене", разказа Били Харис, който в изминалите дни на "Куинс Клъб" постигна две победи над тенисисти от топ 70 пред родна публика.

В eфира на MAX Sport, излъчващи надпреварата в Лондон, неколкократно припомниха, че Харис спечели титла в Созопол, но странно защо не казаха, че го направи в тандем с Алекс Донски. 

Всяка една телевизия би се радвала, когато един състезател тръгне нагоре, и най-нормалното нещо е да го похвали и да му отдаде значимото. MAX Sport обаче предпочита да е коленопреклонна към чужденците, а да не уважава българите. Поводът с успехите на Харис в последните дни беше идеалната възможност от телевизията да отчетат и заслугата на Донски за прогреса на британеца. 

Приятелят на Алекс споделя също, че федерацията в Англия за всеки успех в турнир му удвоява парите от награден фонд. Харис заработи солидна сума в последните дни, а "уайлд кардът", който получи за "Уимбълдън", му гарантира още 60 хиляди паунда. Така за по-малко от месец той ще добави 112 260 паунда в банковата си сметка. При победа в първи кръг на турнира от Големия шлем идват още 80 000 паунда.

Английската федерация обаче, за разлика от българската, помага на състезателите си с "уайлд карди", както е в случая с Харис - за "Куинс Клъб" и "Уимбълдън". Такива му бяха издействани и миналата година, и тази. А в същото време Българската тенис федерация не може да осигури дори един "уайлд кард" за наш състезател за престижни турнири, тъй като е загубила всякаква легитимност пред света.

Същата тази федерация дори не си мърда пръста да уреди Григор Димитров да играе за Купа "Дейвис". А Гришо е доказал неведнъж, че обича и уважава родината си.