Предстоящият полуфинал на Аустрелиън Оупън между Серина Уилямс и Миряна Лучич-Барони връща спомените от ерата преди „Гугъл“. Най-популярната интернет търсачка е основана на 4 септември 1998 година, а последният мач между американката и хърватката e от втория кръг на „Уимбълдън“ през 1998 година, което е около два месеца преди началото на ерата „Гугъл“.

Преди 19 години Серина Уилямс, която тогава е 17-годишна, печели с 6:3, 6:0 срещу година по-младата хърватка, за да продължи в третия кръг на турнира в „Ол Инглънд Клъб“, където отпада от Вирджиния Руано Паскуал (Испания) и пропуска възможността за мач в четвъртия кръг срещу по-голямата си сестра Винъс Уилямс.

В началото на 1998 година хърватката Миряна Лучич също губи от Серина Уилямс. Срещата е от 1/16-финалите на турнира в Сидни, като американката печели с 3:6, 6:4, 7:5. По-късно Уилямс (по това време 96-а в света) елиминира Линдзи Дейвънпорт (трета в ранглистата на WTA) на четвъртфиналите, но на полуфиналите губи от Аранча Санчес Викарио.

Рано тази сутрин Миряна Лучич-Барони записа успех с 6:4, 3:6, 6:4 над Каролина Плишкова, за да постигне най-доброто си класиране на Аустрелиън Оупън. Така тя за първи път от 18 години ще играе на полуфинал на турнир от Големия шлем. Последната й поява в Топ 4 на такава надпревара беше през 1999 година на „Уимбълдън“, където загуби от Щефи Граф със 7:6, 4:6, 3:6 в битка за място на финала. След това германката отстъпи с 4:6, 5:7 на Линдзи Дейвънпорт в спора за титлата.

Серина Уилямс пък се наложи с 6:2, 6:3 над британката Джоана Конта. Така американката се класира на десети пореден полуфинал в Големия шлем. Уилямс спечели титлата при предишните си шест участия в Топ 4 на Аустрелиън Оупън. Ако тя успее да стори това за седми път, този път наградата може бъде и скорошно връщане на първото място в световната ранглиста.

„Играх срещу Миряна през 1998 година. Беше на централния корт на „Уимбълдън“ и спечелих. Това помня от онзи мач. За мен беше вълнуващо, тъй като бях много млада. Тя трябва да е била още по-млада, тъй като е по-малка от мен. Сега двете сме много по-опитни и сме преминали през много неща в тениса. Ето ни сега на полуфинал на Аустрелиън Оупън. Мисля, че това е една забележителна история“, коментира Серина Уилямс след мача си с Конта.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ