Пореден провал в първи кръг претърпя Григор Димитров. Хасковлията загуби двубоя си срещу Ян-Ленар Щруф от "Мастърс" в Рим и се сбогува бързо с надпреварата след 4:6, 7:6(5), 3:6 за 2 часа игра.

Димитров загуби първия сет, успя да остане в мача с успех след тайбрек във втория, но в решителния поведе с 3:1 и позволи обрат до 3:6, което доведе до победа за Щруф. Германецът ще играе във втория кръг с хърватина Марин Чилич (№9). 

Гришо записа загуба в първи кръг на втори пореден турнир. Преди това той се сбогува още с откриващия мач на турнира в Мадрид. В Барселона пък успя да достигне до втори кръг, но там бе победен от чеха Николас Жари. 

Хасковлията е в серия от три поредни загуби.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Първи сет
Гришо започна лошо срещата и допусна ранен пробив. Българинът не влезе добре в мача, направи двойна грешка и прати два пъти топката в аут, което бе достатъчно за успех в гейма за Щруф. Германецът успя при първите си два сервис гейма, а в следващите си и Димитров се справи добре. 

При 3:2 за Щруф хасковлията успя да пробие, а след това и да поведе с 4:3. Германецът взе следващото си подаване, а при своя сервис Димитров допусна три непредизвикани поредни грешки и бе пробит. Щруф затвори сета с гейм на 40 и излезе напред в резултата след 6:4. 

Втори сет
Двамата тенисти показаха стабилен и силен сервис, който не позволяваше почти да се стигне до възможности за пробив. При 2:2 хубав ретур осигури брейкбол за Димитров, но Щруф се измъкна. Последваха спокойно сервис геймове, преди да се стигне до 5:5. Хасковлията направи поредните си непредизвикани грешки, които го доведоха до реална опасност за загуба на мача. Все пак той успя да излезе от тежката ситуация и да вкара сета в тайбрек. Там българинът успя да надделее със 7:5 и да докара срещата до трети решителен сет.

Трети сет
Димитров започна отлично решителната част и записа пробив. Първата ни ракета заложи на сервис-мрежа при подаването на Щруф и успя да спечели гейма на съперника си. Последваха разменени сервис геймове, а Димитров дръпна с 3:1. Щруф спаси нов пробив, който можеше да сложи край на надеждите му за успех ив  този момент срещата промени развоя си. Следващите си две сервис гейма Гришо ги загуби след нови непредизвикани грешки, докато германецът доби самочувствие и не позволи да се стига до пробив при негово подаване. В крайна сметка след като поведе с 3:1 Гришо допусна загуба в сета с 3:6, което означаваше и край на участието му в Рим.