Най-добрата тенисистка на Беларус Арина Сабаленка ще стане 29-ата жена, която оглавявала световната ранглиста на WTA (Женска тенис асоциация). Това ще се случи следващия понеделник след края на US Open, след като актуалната №1 Ига Швьонтек отпадна в четвъртия кръг и ще загуби 1760 точки от актива си.

За трети пореден турнир от “Големия шлем” Сабаленка имаше възможността да изпревари полякината, която иначе изкара цели 75 поредни седмици на върха. През настоящия сезон тя спечели “Ролан Гарос” и отпадна на четвъртфиналите на “Уимбълдън”, като преди това беше стигнала до осминафиналите в Австралия.

Родената в Минск тенисистка обаче се оказа по-постоянната от двете по отношение на резултатите в турнирите от “Шлема” - титла в Мелбърн, последвана от полуфинали в Париж и Лондон.

Сабаленка ще бъде едва осмата тенисистка в 48-годишната история на световната ранглиста на WTA, която е била номер 1 на сингъл и на двойки в даден етап от кариерата си.

Само германската легенда Щефи Граф (186 седмици) и швейцарката Мартина Хингис (80 седмици) са били по-дълго на върха от Швьонтек, когато за първи път са се изкачили на първата позиция. Сабаленка пък най-после ще оглави ранглистата, след като цели 59 седмици беше на втората позиция.