Президентът на Международната тенис федерация (ИТФ) Дейвид Хагерти е номиниран за член на Международния олимпийски комитет. Утвърждаването на номинациите от Асамблеята на МОК ще се състоят на 10 януари 2020 г. в Лозана, Швейцария.

Номинирането на Хагерти е изключително признание на разрастването на тениса в световен план като част от стратегията за развитие на ИТФ 2024. Той става президент на ИТФ през 2015 г. и бе преизбран на позицията през 2019 г. по време на Годишния конгрес на световната тенис централа в Лисабон през месец септември. Хагерти работи усилено с членовете на Борда на директорите, сред които е и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков и заедно с 210-те държави членки и регионални асоциации за изпълнение на основната мисия на ИТФ, а именно развитие на тениса за бъдещите поколения.

Сред другите номинации са имената на председателят на ФИФА Джани Инфантино, председателят на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита  и президентът на международната лекоатлетическа федерация  Себастиан Коу. Но на предстоящата сесия на Асамблеята ще бъдат избрани само Хагерти, Инфантино и Ямашита.

За номинацията на Себастиян Коу ще трябва да се изчаква, след като Томас Бах заяви, че британецът не е в състояние да разреши конфликт на интереси поради позицията си на председател на CSM Sport & Entertainment. Ролята на Коу в глобалната спортна агенция,  която работи с няколко организации в Олимпийското движение, включително МОК, отдавна е преломен момент за членството на ръководителя на световната атлетика и бе определена като конфликт на интереси от Комисията по етика на МОК.