Приказката на 15-годишната сензация Кори Гоф на Уимбълдън продължава. Талантливата американска тенисистка отрази два мачбола в третия кръг от надпреварата срещу Полона Херцог. Тя оцеля в заключителната фаза на втория сет и реализира пълен обрат до 3-6 7-6(5) 7-5.

Коко измина невероятен път в надпреварата, след като преодоля квалификациите, а после записа първата си победа в основна схема на „мейджър“. Тя надигра 24 години по-възрастната Винъс Уилямс, а след това се справи и с Магдалена Рибарикова, без да губи сет. Така стана най-младата тенисистка, достигнала до третата фаза в турнир от Шлема след Ана Курникова, която го стори на US Open 1996.

Сега походът на 15-годишната сензация продължава срещу бившата №1 в света Симона Халеп.

Срещу Херцог американката допусна повече грешки в сравнение с предишните си мачове, но показа невероятна психика, за да продължи към втората седмица в Лондон.

Кори Гоф заблестя в женския тенис с невероятното си представяне на първи сервис, но в началния сет допусна пет непредизвикани грешки. Въпреки че поддържаше 65% вкаран първи начален удар, ефективността ѝ не бе толкова добра, а Херцог имаше осем от осем спечелени точки в тези случаи.

15-годишната американка допускаше грешки и даде брейкбол на словенката още в третия гейм. Отрази го и се задържа в сета, но скоро 60-ата в ранглистата проби за 4-3. Затвърди на нула, а след това проби, без да дава точка на Гоф. Така Коко загуби последните девет разигравания в първата част и загуби първия си сет на тазгодишния турнир.

Серията на Херцог продължи и след почивката. Словенката се радваше на изключителна ефективност на начален удар, а изигра още един добър гейм от посрещане и скоро се озова напред с 3-0.

Словенката продължаваше да поддържа нивото си и се възползва от грешките на американката. Процентът ѝ спечелени точки на първи сервис не падна под 95%, а тя стигна до мачбол от посрещане при 5-3. Пропусна го и стигна до нова възможност на собствен начален удар. Гоф обаче показа здрави нерви и го отрази, след което върна пробива за 4-5.

Стигна се до тайбрек, в който Коко поведе с 3-2 след помощ от мрежата, но впоследствие сгреши удар в аут. Херцог пък вкара добър сервис по правата и взе преднина от 5-3. 15-годишната тенисистка обаче отново взе инициативата и след постепенна акция с дълбоки удари в полето на словенката стигна до сетбол. 60-ата в света се възползва от сечения си бекхенд и се спаси.

На още два пъти обаче Гоф стигна до точки за спечелване на частта и върна паритета след 7-6(7).

В решителния сет Кори Гоф намали грешките и започна много по-често да вкарва първите си сервиси в игра. 15-годишната тенисистка се радваше и на добра ефективност от начален удар. Изигра страхотен гейм от посрещане и поведе с 3-1 след пробив.

В седмия гейм обаче 60-ата в света поведе с 40-0 и скоро реализира рибрейк – 3-4.

Гоф обаче значително подобри играта си и стигна до мачбол при 6-5. Реализира го и продължи приказката си към осминафиналите след 7-5.

По-рано днес Петра Мартич се класира за осминафиналите след победа над Даниъл Колинс с 6-4 3-6 6-4. Така хърватката за втори пореден път преминава успешно първата седмица на „мейджър“. В следващата фаза ще спори с Елина Свитолина.