Намиращият се на 57-о място в световната тенис ранглиста за мъже Даниел Алтмайер сътвори най-голямата изненада на турнира от веригата АТР 500 в Акапулко, след като победи германския си сънародник и поставен под номер 1 в схемата Александър Зверев с 6:3, 3:6, 6:3 в мач от първия кръг.

27-годишният Алтмайер печели за първи път срещу сънародника си и в следващия кръг ще срещне Миомир Кецманович. Зверев, шести в ранглистата, пък до този момент беше в серия от седем поредни победи срещу германски тенисисти. Последната му загуба датираше от 2019, когато отстъпи на Дъстин Бров в Щутгарт.

Двамата сънародници си размениха по един сет по идентичен начин - първият с пробив за Алтмайер в шестия гейм, а вторият с пробив за Зверев също в шестия гейм. Последната част обаче бе различна. Тя започна с две пропилени възможности на Зверев за пробив и защита на Алтмайер на собствен сервис. След това 188-сантиметровият десничар се възползва от първия си брейкбол, а в следващия гейм защити пробива за преднина от 3:0.

Зверев не успя да се възползва още три шанса за пробив в следващите два сервис-гейма на съперника и Алтмайер приключи срещата с първи мачбол при 40:15. Двубоят продължи два часа и 28 минути.

Поставеният под №2 Холгер Руне надви американеца Майкъл Мо с 6:2, 6:3 и се класира за втория кръг. Норвежецът, който е седми в ранглистата на АТП, спечели за 92 минути срещу квалификанта.

Стефанос Циципас пък победи с 6:3, 6:4 Роман Сафиулин. Преди двубоя гъркът обяви, че ще дарява по хиляда долара за всеки свой ас на благотворителната кампания за справяне с последствията от урагана "Отис". Природното бедствие отне живота на поне 50 души в Мексико и унищожи или нанесе поражения на над 130 хиляди къщи.

Циципас, пети в основната схема, направи пет аса и заработи 5000 долара за жертвите от урагана. В следващия кръг той ще се изправи срещу италианеца Флавио Коболи.