Шампионката от „Ролан Гарос“ през 2010 година и бивша №4 в света Франческа Скиавоне обяви края на състезателната си кариера по време на US Open в Ню Йорк.

„За мен това е много важен момент в моя живот. Сърцето ми подсказа това решение да се разделя с тениса. Много съм щастлива с моята кариера, живот и всичко. Когато бях на 18 години имах две мечти. Първата беше да спечеля „Ролан Гарос“, а втората да вляза в топ 10 на световната ранглиста. Изпълних ги и съм много, много щастлива. След над 22 години кариера имам нови мечти. Сърцето се нуждае от мечти всеки ден“, сподели емоционално Скиавоне и разкри, че би искала да се завърне на US Open и други надпревари като треньорка.

38-годишната италианка дебютира в професионалния тенис през 1996 година. Тя е първата тенисистка от Италия, която печели трофей от турнир от Големия шлем и почти го защити през 2011 година, когато обаче загуби от китайката Ли На на финала в Париж.

В своята кариера Скиавоне е стигала до седем четвъртфинала на турнири от Големия шлем и има втората най-дълга серия за поредни участия в тези надпревари - 61. Италианката е играла 20 финала и е спечелили седем титли от турнири на WTA (Женска тенис асоциация).