Петкратният шампион Рафаел Надал записа своята победа №51 в Мадрид и се класира за 14-и път на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“. Световният №2 показа, че навлиза във все по-добра форма и не загуби сет и във втория си мач от тазгодишното издание на надпреварата.

Матадора се справи с Франсис Тиафо след 6-3 6-4. В битка за място във финалната четворка 17-кратният „мейджър“ шампион ще спори със Стан Вавринка. Това ще е битка №21 помежду им, а до момента Рафа е пълен господар в сблъсъците им с актив 17-3. Двамата ще повторят финалния сблъсък в Мадрид от 2013 г. Тогава победител бе Надал, но сега ще трябва да е предпазлив, тъй като Стан го е побеждавал на клей – в Рим през 2015 г.

В началото на двубоя Надал се движеше добре по основната линия и впечатли с добра игра с крака, с която се нагласяше перфектно за мощните си форхенди. Вкара и бекхенд по правата от посрещане, но Тиафо впечатли със същия удар, както и с технична къса топка.

При 2-1 Рафа поемаше контрол в разиграванията още от ретур и по този начин принуждаваше американеца да се защитава. Испанецът използва дълбок сечен бекхенд, с който принуди опонента да върне плитък удар, и завърши форхенд по диагонала. Така стигна до точка за пробив и макар 37-ият в света да я спаси, петкратният шампион проби след грешка на Тиафо от воле – 3-1. Надал значително намали процента вкаран първи сервис, но въпреки това разчиташе на добър кик при втория начален удар, който отново му даваше предимство в разиграванията.

Форхендите на Матадора валяха в половината на Тиафо, а в седмия гейм испанецът добави към „колекцията“ уинъри и къса топка, и ас, за да поведе с 5-2. Световният №2 сгреши къса топка, когато сервираше за сета при 5-3, но веднага след това същият удар се получи. Рафа не впечатли с волето си на мрежата в друго от разиграванията, но американецът не успя да го размине. Няколко секунди по-късно петкратният шампион затвори комфортно първата част с 6-3. Надал реализира 7 уинъра, докато Тиафо отчете четири. 37-ият в света допусна и повече грешки – 15 на 9. Испанецът вкара малко над половината си първи сервиси в игра и спечели 85% от точките в тези случаи срещу 62% за американеца.

Макар да спечели трудно първите си две подавания след почивката, Тиафо стана все по-устойчив на атаките на съперника от основната линия. В четвъртия гейм той успя да върне добри ретури в полето на испанеца и впоследствие Надал грешеше, като изостана с 0-30.

Американецът бе близо до точка за пробив след няколко остри форхенда, но петкратният шампион показа добра защита. Въпреки това 37-ият в света принуди Рафа да сгреши форхенд и поведе с 40-30. Матадора имаше отговор – два пъти излезе на мрежата и изравни за 2-2.

Това донесе допълнителен стимул на Надал, който се възползва от две грешки на Тиафо и реализира перфектен минаващ удар по диагонала, за да стигне до две поредни точки за пробив в петия гейм. Американецът спаси първата, но след това световният №2 изстреля форхенд уинър по диагонала и поведе с брейк – 3-2.

Надал продължаваше да поддържа над 90% спечелени точки на първи сервис, а при 4-3 записа два аса и дори не влезе в разиграване, за да остане само на гейм от победата. Той сервира за победата при 5-4, но загуби две дълги разигравания и изостана с 0-30. Рафа изстреля форхенд по диагонала в разиграване, при което двамата си размениха 29 удара, и намали пасива си, а после изравни благодарение на добрия сервис. Последва ас, с който испанецът си гарантира мачбол, а нов мощен начален удар донесе ценния успех за Краля на клея.

TennisKafe.com