Рафаел Надал спечели титлата от сериите “Мастърс” в Рим с награден фонд от 2,7 милиона евро. На финала той надви със 7:5, 6:2 Давид Ферер. Испанецът преодоля стреса от изненадващо дългия мач с Ернест Гулбис в събота и спечели титлата на клей с лекота само три седмици преди Ролан Гарос. Това бе пета титла за Надал в Рим и общо 17-а от серии Мастърс, с което изпревари Роджър Федерер и изравни Андре Агаси.

Още с началото на срещата заваля лек дъжд в столицата на Италия. Двубоят обаче стартира, като Надал имаше предимство. Той взимаше доста по-лесно сервис геймовете си. Ферер успя да измъкне 10-минутен пети гейм, в който спаси пет възможности за пробив. При 4:4 двубоят бе прекъснат, тъй като заваля силен дъжд, и бе възобновен около час по-късно. Рафа стигна до пробив за 6:5 и малко по-късно затвори първия сет.

Проблемите за Ферер се увеличиха във втория сет. Той загуби подаването си в третия гейм и изглеждаше, че двубоят е приключил. Последва ново прекъсване заради дъжд, този път за близо 2 часа. Когато двамата тенисисти се върнаха на корта, вече играеха на осветление, а голяма част от публиката си беше тръгнала. Концентрацията на Надал не бе нарушена от прекъсванията и той много бързо наложи доминацията си. Направи нов пробив за 5:2 и след това сложи край на срещата, която продължи 1 час и 44 минути, но отне на тенисистите над 4 часа, за да завършат мача./БЛИЦ