Рафаел Надал се завърна след контузия и ще участва на US Open. В последния турнир от “Големия шлем” за годината стартира срещу Ришар Гаске и ще играе с големия си конкурент Роджър Федерер чак на финала, ако двамата се класират. 

В последните десет седмици обаче испанецът загуби много – първото и второто си място в ранглистата и не защити титлите си от “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. За шансовете си в Ню Йорк левичарят говори пред “Ройтерс”.

-US Open e единственият турнир от “Големия шлем”, който не си печелил. Как се чувстваш преди турнира и след тежката травма?
-Ще имам шансове да спечеля в следващите години, не съм готов за титла в момента. За мен сега е важно да нямам проблеми с колената, да тренирам и се върна във форма. След тежка контузия това е нормално, но ще дам най-доброто, на което съм способен.

-Има ли някакви процедури, които предпазват краката ви от подобни травми?
-Гледах колената си заедно с лекарите. Научих доста за лечението. Не знам как мога да се предпазя, но знам важни неща, които ще ми помогнат за в бъдеще.

-В каква степен тези проблеми ще окажат влияние върху кариерата ти?
-Не много. Не бях добре на “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. Радвам се, че съм отново на терена, мотивиран съм да покажа най-доброто от себе си. Винаги е трудно да се върнеш след няколко месеца, но се надявам да не разочаровам феновете си.

-Тежкият календар ли е причината за хроничните контузии като твоята?
-Ясно е, че календарът не може да е перфектен за всички. Задачата пред нас играчите и хората от АТП е да развием календара така, че да е най-добър за всички.

-Какво трябва да се промени?
-Проблемът е, че сезонът е много дълъг – започва на 1 януари и завършва на 5 декември. Най-добрите играчи са задължени да играят през цялата година. Ако искаш да си в челото на ранглистата, трябва да играеш до края.

-След като спечели по невероятен начин “Уимбълдън” миналата година, какво почувства като разбра, че няма да защитаваш титлата си?
-Винаги е тежко, когато загубиш турнир, а още по-неприятно е да не играеш заради травма. Истината е, че не бях готов за “Уимбълдън”, но обещавам да съм следващата година.

-Преди три месеца бе номер 1 и защитаваше титлите от три от турнирите за “Големия шлем”. Сега ти остана само “Аустрейлиън Оупън”, какво се промени за теб?
-Само това, че не съм номер 1. Иначе всичко е като преди. Мотивацията и желанието ми са същите, независимо дали съм номер 1 или номер 5. Целта ми е същата – да се радвам на играта и да се представям по-добре.

-На US Оpen може да станеш седмият мъж спечелил всички турнири от “Големия шлем”. Какво мислиш за тази възможност?
-Сега не мисля за това. В момента за мен е важно само да съм здрав и да намеря най-добрата си игра.

-Очевидно си поставяш краткотрайни цели, но далечна цел ли е да си върнеш първото място?
-Радвах се на първото си място почти цяла година. Целта ми е да се състезавам.

-Имаше ли нещо положително в тази пауза?
-Беше ми трудно заради контузията. Не можех да се движа. Лекарите ми казаха да почивам. Обичам да се движа, да спортувам, но успях само да обиколя Майорка с лодка. Беше страхотно. Старах се да си почина, а и по пет часа на ден прекарвах в процедури.

-Роджър Федерер спечели “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”, но много хора отричат успеха му, защото не игра с теб. Какво мислиш за победите му?
-Важно е да се печелят турнири. Няма значение срещу кого играеш на финала. Мачовете ми с Роджър са много, много специални, но нямам нищо против да побеждавам други съперници./БЛИЦ