Денис Шаповалов се класира за четвъртфиналите на турнира Мастърс 1000 в Рим, след като елиминира Рафаел Надал след 1:6, 7:5, 6:2. 23-годишният канадец се възползва от проблемите на Матадора заради страшни болки в крака и стигна до успеха. В следващия кръг Шаповалов ще играе срещу Каспер Рууд.

Надал имаше пълен контрол през първия сет и следваше точно предварително изготвения си тактически план. Испанецът беше изключително агресивен и при посрещане, което го изведе до осъществяването на два пробива и серия от пет поредни спечелени гейма, с които си гарантира успеха в частта.

Вторият сет бе открит с 11-минутно подаване на младока, в което Краля на клея продължи да притиска бекхенда на съперника, но канадецът сътвори чудеса в защита и успя да спаси три брейкбола, за да сложи край на печелившата серия на Рафа. Това сякаш повлия на концентрацията на испанеца, който в следващия гейм допусна серия от нетипични за себе си пропуски и това доведе до 3:0 за Шаповалов.

Веднага след това обаче бившият №1 значително повиши нивото си и играта му напомни тази от дебютната част, което означаваше брейк на нула в седмия гейм и съвсем скоро резултатът бе изравнен за 4:4. Загубата на преднината не оказа никакво влияние върху представянето на канадеца, който продължи да засипва противниковата половина с дълбоки и мощни удари, голяма част от които се превръщаха в уинъри. Всяко следващо подаване на Надал до края на сета бе застрашено, а неизбежното се случи в последния възможен момент, когато Шаповалов бе твърдо решен да не се стига до тайбрек, реализирайки пробив в дванадесетия гейм, с който вкара сблъсъка в трети сет.

Още от самото начало на решителната част бе видимо, че Рафа изпитва физически дискомфорт, който с всяка следваща минута ставаше все по-осезаем. Двамата си размениха по един брейк в дебютните минути, след което паритетът бе запазен до 2:2. Оттам насетне обаче двубоят стана изключително тежък за наблюдаване, тъй като Надал едва се движеше по корта и бе изцяло неконкурентоспособен, поради което не спечели нито гейм повече до края на срещата, изпращайки Шаповалов на четвъртфиналите.

„Не съм контузен. Аз съм играч, който живее с контузия. Дневната ми рутина е изключително трудна в момента. Може да бъде наистина изнервящо как не мога да тренирам по нормален начин с дни наред. Днес болката се засили в средата на втория сет, след което беше невъзможно за мен да бъда конкурентен. Болката не идва в определен момент, защото присъства през цялото време. Понякога е по-силна, а друг път по-слаба. Днес беше истинска лудост. Въобще не можех да играя. Нещата наистина се развиват много трудно за мен, тъй като годината започна отлично, само че тогава се появи проблема с реброто, докато сега отново започнах да изпитвам болки в крака. Може би всичко това ще отшуми след 2 дни. Ще бъда с моя лекар по време на „Ролан Гарос“, което понякога е полезно и имам възможност да правя различни видове процедури с него“, коментира Надал след отпадането си.