Рафаел Надал си върна титлата от “Ролан Гарос”. Испанецът спечели турнира за пети път след едногодишно прекъсване. На финала победи Робин Сьодерлинг с 6:4, 6:2, 6:4 за 2 часа и 18 минути. Титлата означава, че Рафа отново ще оглави ранглистата на Мъжката тенис асоциация от утре.

Срещата бе с огромен заряд, защото двамата имат закачка отдавна. Миналата година шведът отстрани Рафа на осминафиналите и му нанесе единствената загуба на клея в Париж. Тогава падна на финала от Роджър Федерер. За втора поредна година Сьодерлинг не успя да вземе титлата.

Срещу Надал не показа силните си страни. Бомбеният сервис му изневери и като цяло не успя да отговори на именития си съперник.

Двамата започнаха равностойно в първия сет, като печелеха подаванията си. При 2:2 Рафа проби, след което взе сервисгейма си – 4:2. Сьодерлинг се бори, но не успя да върне пробива си и загуби с 4:6.

Вторият сет бе копие на първия в началото. Отново при 4:2 Надал стигна до пробив, при това на нула. При 4:2 отново спечели при подаването на съперника си, след което на свои сервис затвори сета – 6:2.

Испанецът направи трети пореден пробив и взе шести пореден гейм на старта на третия сет. Именно този пробив се оказа решаваш, като двамата спечелиха подаванията си до края. При 5:4 Надал сервираше и взе гейма си на нула, с което спечели седмата си титла от “Големия Шлем”.

Рафа стана едва третият човек спечелил "Ролан Гарос" без да загуби сет след Илие Настасе и Бьорн Борг. Той направи и "Клей Шлем", тъй като по-рано през сезона спечели трите "Мастърс”-а в Монте Карло, Рим и Мадрид

Успехът на испанеца го изкачва до първото място в ранглистата от утре. Това означава, че Роджър Федерер няма да подобри рекорда на Пийт Сампрас за най-много седмици като номер 1. Американецът има 286, а швейцарецът се нуждаеше от още само една, за която ще трябва да почака./БЛИЦ

Всички резултати от турнира при мъжете тук
Всички резултати от турнира при жените тук