Испанецът Рафаел Надал и полякинята Ига Швьонтек бяха обявени за световни шампиони за 2022 година от Международната тенис федерация (ITF).

Световният №2 при мъжете получава престижното отличие за пети път в кариерата си, след като през годината спечели Australian Open и "Ролан Гарос", увеличавайки титлите си от турнирите от Големия шлем на рекордните 22. Пет пъти наградата е печелил и швейцарецът Роджър Федерер, а повече от двамата са я взимали само американецът Пийт Сампрас (6) и сърбинът Новак Джокович (7), който бе отличен през 2021 година.

"Много съм щастлив да бъда обявен за световен шампион от ITF за пети път. Когато за пръв път спечелих наградата, не очаквах да играя на такова, че да мога да я взема и 14 години по-късно. Беше специален момент за мен да спечеля за втори път Откритото първенство на Австралия и разбира се "Ролан Гарос", сподели 36-годишният испанец.

21-годишната Швьонтек е номер 1 в ранглистата при дамите и също спечели два турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" и US Open, записвайки 37 поредни победи в първата половина от сезона, завършвайки годината с 67 успеха. Тя бе избрана и за №1 на Женската тенис асоциация (WTA) за 2022 година.

"Оценявам тази награда и искам да благодаря на ITF. Това нямаше да се случи без моя отбор, моето семейство, феновете ми в Полша и по целия свят. Нека всеки от тях да се чувства победител заради всичко, което се случи на корта през 2022 година", заяви Швьонтек.

В категорията двойки мъже победители за пръв път станаха американецът Раджийв Рам и британецът Джо Солсбъри, а при жените за трети път бяха отличени чехкините Барбора Крейчикова и Катерина Синякова.