Григор Димитров отпадна от силния турнир от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. След като стартира ударно и отвя Робин Хаасе с 6:4, 6:3, българинът беше пречупен от латвиеца Ернест Гулбис в здрава битка, продължила 1 час и 55 минути. Григор отстъпи на стария си познайник след 6:2, 1:6, 5:7 в срещата от третия кръг. Това беше трети мач между българина и латвиеца този сезон. Именно Димитров и Гулбис са двама от тенисистите с най-сериозен напредък през последната година, изкачвайки се седмица след седмица нагоре в ранглистата. Първият им сблъсък бе спечелен от латвиеца - във втория кръг на турнира в Ротердам, но във втория - в Акапулко, Григор успя да вземе реванш, и то в емоционална трисетова битка, а два дни по-късно вдигна шампионския трофей.

Сега обаче латвиецът отмъсти на Димитров и се класира на 1/8-финалите в Индиън Уелс, където ще спори с Роберто Баутиста Агут. Испанецът елиминира Ярко Ниеминен (Финландия) след 6:2, 4:6, 7:6(6) и очакваше да научи срещу кого ще се изправи - Григор или Гулбис. Латвиецът обаче ликува в интригуващия мач, който беше решен от няколко тънки момента в третия сет. Тогава дори 18-ият в световната ранглиста получи предупреждение от съдията, а освен това и строши ракетата си при нервен изблик. Гришо не се поддаваше на емоциите на 25-годишния противник, но в крайна сметка и това оказа влияние. Гулбис като че ли се раздразни от няколкото невероятни действия в защита на Димитров, който съумяваше някак си да спасява трудните топки. В края Григор се пречупи и позволи на латвиеца да доминира и така да стигне до победата. При 5:5 в третия сет Гулбис успя да пробие и сервира за спечелването на мача. Поведе с 40:0 и имаше три мачпойнта, като се възползва още от първия и елиминира Димитров.

gri6o_gul.jpg

Все пак намиращият се през тази седмица под №16 в света българин успя да защити спечелените през миналата година 45 точки и ще запази мястото си в ранглистата. Условието обаче е Кевин Андерсън да не стигне до 1/2-финал или Гулбис да не спечели трофея.

За хасковлията следва турнирът в Маями, който започва на 19 март. В него ще участва и Цветана Пиронкова.

gri6o_gulbis_3.jpg

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЕРНЕСТ ГУЛБИС 6:2, 1:6, 5:7

ПЪРВИ СЕТ
Гришо стартира вихрено и успя да пробие още в започването на първия сет. Нашето момче спечели на 15 подаването на противника, след което направи това, което се очакваше - пробивът беше затвърден, и то в гейм, в който Димитров вкара всеки един от първите си сервиси и на практика не даде никакви шансове на Гулбис - 2:0.

След неубедителното начало, този път латвиецът спечели сервис-гейма си, в който Григор стигна само до една точка - 2:1. При своето подаване Димитров поднесе мощни сервиси, атаки от форхенд и с малко късмет в последното разиграване поведе с 3:1 гейма. След това българинът отново постави под напрежение Гулбис и опита да стигне до втория пробив. При 30:30 обаче последваха два поредни аса на латвиеца, който намали изоставането си в първия сет на 2:3. След това Димитров не му остави шанс и спечели подаването си на 15. В този гейм Гришо блесна с първото си фамозно отиграване в мача. За радост на публиката Димитров направи стоп-воле, изпълнено след плонж за 30:15, след което последва мощен ас и 4:2 за българина.

gri_gulbis.jpg

Страхотна игра на Гришо доведе до втория му пробив от началото на мача. Българинът стигна до нов брейкбол, мощен сервис на Гулбис бе отсъден за ас, но Григор оспорва, като Ястребовото око показа, че топката е в аут. В крайна сметка латвиецът направи двойна грешка и Димитров се озова в позиция да сервира за спечелването на първия сет - 5:2. Гулбис пробва да върне поне единия пробив, достигна до 30:30, но в този момент Гришо го отказа с мощните си сервиси - 6:2.

gri6o_gulbis_1.jpg

ВТОРИ СЕТ
Този път сервисът на Гулбис проработи за разлика от началото на мача. Без особени проблеми латвиецът този първи взе първия гейм - 1:1. След това Григор също спечели подаването си, въпреки че съперникът действа доста агресивно и като че ли изненада нашето момче. Добрата игра на Гулбис се повтори и при следващото му подаване. Латвиецът отново сервира отлично, не грешеше и поведе с 2:1.

Латвиецът стигна до пробив, като в най-дългото разиграване в мача до този момент, след мощна атака от форхенд и предизвикала грешка от ракетата на Григор Димитров резултатът стана 3:1 за Гулбис. След това той затвърди пробива си след нова канонада от мощни сервиси - 4:1.

Сривът на българина продължава! Гулбис прави нов пробив след непредизвикани и двойни грешки на Димитров - 5:1. При сервирането за спечелването на втория сет латвиецът нямаше никакви проблеми и затвори частта с категоричното 6:1.

gri6o_gulbis_2.jpg

ТРЕТИ СЕТ
Григор започна добре и в първия гейм на третия сет поведе с 40:0, Гулбис спечели следващите две разигравания, но уверената игра на Гришо му донесе успеха - 1:0. След това българинът се отчете с феноменални действия в защита и дори предизвика грешка и недоумение в погледа на Гулбис, който не вярваше, че Димитров се справя с трудните топки. Стигна се обаче до брейкбол и след бомбен ас геймът приключи в полза на латвиеца - 1:1.

Пропуснатата възможност по никакъв начин не се отрази негативно на Григор и първата ни ракета отново поведе в резултата. В този момент пък Гулбис започна да показва признаци на раздразнение след допусната непредизвикана грешка. Българинът беше подложен на истински разстрел, като латвиецът не му остави шанс и изравни за 2:2.

Последва изключително оспорван гейм, в който ретур уинър на Гулбис доведе до брейкбол, но пък той бе пропилян след ретур в аут. Дойде ред на атрактивно разиграване, в което Гришо направи и хот-дог, но след атака на латвиеца се стигна до нов брейкбол. И той бе пропилян след непредизвикана грешка, последвана от строшена в корта ракета и официално предупреждение от съдията, а след това форхенд уинър на Григор и отличен сервис му позволиха да измъкне подаването си - 3:2.

След това Гришо подложи под сериозно напрежение противника си и след няколко отлични отигравания на три пъти стигна до дюс, но в тези моменти сервисът на Гулбис отново беше отличен и геймът бе спасен. Дойде ред на четвърти дюс, този път първият сервис не влезе, а след атрактивен смач с гръб към мрежата Григор стигна до брейкбол. Латвиецът получи предупреждение за бавене преди изпълнение на сервис и последва едноминутна разправия със съдията, а след нейния край отново мощен начален удар го спаси и Гулбис оцеля и този път - 3:3.

След емоционалния гейм Григор някак си запази концентрация. Нашето момче не даде шанс на съперника и поведе с 4:3. Гулбис печели и следващия си сервис гейм, макар в него да се стигна до 30:30 и така резултатът отново беше изравнен - 4:4 гейма в решителния трети сет.

Двойна и непредизвикана грешка на Григор доведоха до изоставането му с 15:30, но пък българинът успя да се измъкне, не и без помощта на няколко грешки на противника му - 5:4. Последва нова порция красиви отигравания, но за съжаление Григор не успя да стигне тук до пробив и съответно да си спечели мача - 5:5. След отлична защита на Гулбис и няколко непредизвикани грешки на Гришо се стигна до 15:40. Димитров рискува и след смела атака отрази първия брейкбол, но при втория фамозен бекхенд уинър на Гулбис води до пробив - 5:6, след което латвиецът отвя нашето момче на нула и спечели мача.

grigor_gulbis.jpg


gri6o3.jpg