Заради ново правило в тазгодишното издание на ATP Cup България няма да заеме мястото на Австрия в отборния турнир, стартиращ на 1 януари в Сидни, Австралия.

Звездата на австрийците Доминик Тийм обяви, че пропуска надпреварата, но впоследствие от ATP Cup обявиха, че Австрия остава в турнира, въпреки че следващият най-високоранкиран австрийски тенисист е световният №119 Денис Новак.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Според новите разпоредби на АТР отборът остава част от турнира, ако втората ракета е в първите 250 в света. Така класирането на Новак е напълно достатъчно да запази Австрия в състезанието, въпреки че Новак и Лукас Мидлер (№291) са със значително по-лош ранкинг спрямо Григор Димитров и Димитър Кузманов.

Въпросното правило до голяма степен лимитира значително възможността България да попадне в турнира, въпреки ролята на първа резерва и желанието на бившия №3 да поведе отбора.

Шансовете са свързани единствено с евентуално отказване на Стефанос Циципас или на Николоз Басилашвили, тъй като вторите ракети на Гърция и на Грузия са извън първите 250 на света.

При всяко друго отказване на топ тенисист неговата държава ще остане в турнира заради наличието на поне един състезател в топ 250.