Разследване за черно тото в тениса започна след разкритията на пожелал анонимност нидерландски тенисист, който говори пред местната телевизия NOS.

Играчът призна, че е чувал за поне десет професионални тенисисти, които редовно участват в уговорени мачове, за да си осигурят допълнителни приходи. Той не посочи имена, но обяви, че тези, за които знае, са от Нидерландия, Франция, Испания и Белгия.

"Разбрах за схемата преди две години, когато си говорихме с партньора ми на двойки. Оплаквахме се колко ни е трудно да си плащаме всичко - пътувания, хотели, тренировки и т.н. Тогава той ми каза, че има лесен начин да се спечелят пари, стига да си склонен да "направиш каквото трябва  в даден мач". Трябват ти само втори телефон, който да не е свързан с теб и номер на човек, който се занимава с черно тото.

Информираш човека, че си готов да загубиш сет или мача, а той ти дава оферта. Досега само бях чувал за това, но се изненадах колко е лесно и как толкова много хора се възползват от този начин да вземат няколко хиляди евро. Аз самият също понякога залагам на тенис за забавление, но не знаех колко добре са уредени нещата", обясни пожелалият анонимност нидерландски тенисист.