Разследване на "Би Би Си" се натъкна на интересни факти около опита на номер 1 в тениса Новак Джокович да участва на Аустрелиън Оупън.

Сърбинът опита да се снабди с медицинско освобождаване за участие на Откритото първенство по тенис на Австралия, доказвайки, че е бил заразен с коронавириус на 16 декември (позитивен тест с номер 7371999). След като оздравява, сърбинът си прави нов тест на 22 декември, който е негативен  (номер 7320919) и благодарение на това пътува за Австралия.

Оказва се обаче, че има несъответствие между номерата на двата теста и негативният е с по-нисък номер, т.е. направен е по-рано от позитивния, един от двата е фалшив или става дума за техническа грешка.

За това информираха от германска група за разследвания и местното издание "Дер Шпигел", а от "Би Би Си" тръгнаха да нищят случая. 

Журналисти от медията успяха да се снабдят с общо 56 теста за COVID-19, направени в Сърбия и сравниха серийните им номера. Във всички тестове прогресията на серийните номера върви паралелно с датите, като единственото е изключение е пробата на Джокович. Според разследването серийният номер на положителния тест на Джокович показва, че пробата би трябвало да е взета между 25 и 28 декември, а не на 16 декември.

Възможно е различните лаборатории в Сърбия да използват различна номерация, но другите две проби от същата лаборатория, в която е направен тестът на Джокович, са с по-малък номер, въпреки че са взети съответно два и четири дни по-късно.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)