Отборът на България по тенис за момичета до 12 години спечели Европейската лятна купа. Тимът, воден от Крум Крумов и в състав Стела Пеева (ТК "Авеню", Бургас), Kатерина Димитрова (ТК „Локо 98“, Пловдив) и Денислава Глушкова (ТК "Дема", София), победи с 2:1 успеха Беларус в двубоя за първото място.

В първия мач за деня от финалите във Франция Пеева победи с 6:3, 6:3 Евялина Ласкевич, а след това Димитрова се наложи над Альона Фарей с 6:4, 6:2  и обезсмисли срещата на двойки, която обаче беше изиграна - 6:3, 3:6 6:10 за Илария Грудино и Ласкевич срещу Димитрова и Глушкова.

“Обзела ме е еуфория, още не мога да усетя истинското чувство – заяви за сайта на БФТ капитанът на отбора Крум Крумов. - Горд съм с момичетата и постигнатото от тях през последната година. Във финалния двубой и в двата сингъла те показаха много високо ниво и действително превъзхождаха съперничките си. Въпреки че бяха притеснени заради значимостта на двубоя, те не трепнаха и си свършиха работата.”

Европейската лятна купа до 12 г. (Tennis Europe Nations Challenge) е създадена през 2007 г. и за първи път България печели престижния форум. Трите момичета са част от проекта на БФТ „3Т - Тенис Тийм Талант“.

„Изключителен успех на нашите момичета – за първи път имаме титла от този формат до 12 г. - сподели и генералният директор на БФТ Катерина Генова. - Дългосрочната стратегия на БФТ за развитие на младите ни таланти чрез програмата „3Т – Тенис Тийм Талант“ дава своите първи резултати. Този успех ни дава още по-голяма увереност, че сме на правилния път и трябва да продължим да работим в тази посока – да помагаме на малките с осигуряване на лагери, турнири, специалисти“.

Отборът, който зимата беше на една точка от финалите, спечели квалификацията за лятната купа след успех в плейофа в София над Франция, а в Аячо записа последователни успехи над Чехия, Хърватия и Румъния, за да спечели групата и да се класира за мача за първото място.

„Това е невероятен успех за децата и за България! Радвам се много!“ - бяха първите думи след победата на отбора ни във финала днес на Кирил Берон, координатор на програмата на БФТ „3Т – Тенис Тийм Талат“. - Още в квалификациите в София казах, че имам надежда за титлата. Момичетата доказаха, че са над нивото на връстничките си от Европа. Успехът осмисля и нашите усилия по проекта. Той отваря вратите ни за още нови хоризонти, за да може да увеличим програмата и с горните възрастови групи“.

Отборът на България за момчета до 12 г. спечели последния си мач от финалите на Европейската отборна лятна купа. Тимът ни в състав Динко Динев (ТК „Черноморец”), Драгомир Драганов (ТК „15-40”) и Янаки Милев (ТК „Локо 98”), с капитан Йордан Кънев, победи Румъния с 2:1 и зае седмото място. В първия сингъл Динев спечели с 6:0, 6:4 срещу Брайън Кристиян Балта, след това Драганов отстъпи на Андрей Войчан с 2:6, 0:6. В решаващата среща на двойки Динев и Милев се пребориха с румънците с 6:4, 3:6, 10:8.

Според Берон и класирането на момчетата в челната осмица на Европа никак не е за подценяване. „Това, което ще е цел на проекта, е влизането на нашите отбори за финалните кръгове на Летните купи да стане традиция, а не единичен пробив“, сподели още Кирил Берон.

Успехите на българите в другите възрастови групи - до 14, до 16 и до 18 г. в тези надпревари, които при по-големите към момента се наричат European Summer Cups, са първо място през 1978 г. за момичетата до 16 г. и три втори места - за момчета до 14 г. през 2005 г. и за момчета до 18 г. през 1996 и 2007 г.