Роджър Федерер често трябва да отговаря на въпроси дали Рафаел Надал или Новак Джокович ще подобрят рекорда му по титли от Големия шлем. Швейцарецът е сигурен, че това ще се случи. И няма проблем с това да се озове на трето място. "Както се развиват нещата, Рафа и Новак ще спечелят повече, защото са толкова добре. Това, което отново направиха миналия сезон, показа, че има още какво да дадат", коментира Федерер в интервю за "Асошейтед Прес".

Преди старта на Откритото първенство на Австралия Роджър има 20 титли от Големия шлем, Надал е с 19, а Джокович с 16. Миналия сезон испанецът, който е номер 1 в света, и сърбинът спечелиха по две титли. Новак триумфира в Австралия след успех над Рафа на финали и сега се очертава като фаворит в Мелбърн.

Рекордът на Федерер изглеждаше недостижим на един етап. Той подобри предишното постижение на Пийт Сампрас, който има 14 титли от Шлема, преди десетилетие. Швейцарецът много добре си спомня този момент.

"Той беше пример за мен и се чувствах понякога неудобно, че чупя рекордите му. Не съм имал такава цел, просто се случи. Разбира се, знаех, че това е голям момент в нашия спорт. Мисля, че това са моментите, които помниш. Ако накрая, някой ме задмине, това е ОК, защото така става в спорта. Често става дума за числа, за рекордни. Но аз имах моя момент и винаги съм казвал, че всичко след 15-ата е бонус", обяснява Роджър.

Надал и Джокович не крият, че се целят в постижението на Федерер. "Винаги казвам едно и също. Бих се радвал да съм с най-много победи, но не мисля за това и не тренирам всеки ден с тази цел", споделя Рафа. Подобни са идеите на Новак: "Искам да продължа да развивам играта си и да се поддържам в състояние, което да ми позволи да съм на високо ниво и евентуално да имам шанс да се доближа до рекорда на Роджър".

Последният трумф на Федерер бе в Мелбърн през 2018 г. Той е на 38 години, а на тази възраст никой не е печелил титла от Големия шлем. Роджър няма планове да се оттегля, но времето е на страната на съперниците му - Надал е на 33 години, а Джокович на 32.

"Ще бъде вълнуващо да се види още колко могат да продължават. Колко повече могат да печелят? Те могат да имат още невероятни години. Това е моето предложение. Тенисът изживява златни години, няма съмнение", коментира Федерер.

Жребият за започващото в неделя Открито първенство Австралия постави Федерер и Джокович в едната част на схемата, което означава, че двамата могат да се срещнат на полуфиналите. Швейцарецът може да играе срещу Григор Димитров, който го отстрани на US Open, или Денис Шаповалов на осминафиналите. Пътят на Надал на пръв поглед изглежда по-лесен.