Роджър Федерер си върна титлата от "Australian Open", като победи на финала на турнира Анди Мъри с 6:3, 6:4, 7:6. Това е рекордна 16-а титла от "Големия Шлем" за швейцареца, който подобри собственото си постижение. Лидерът в световната ранглиста си върна трофея в Мелбърн, който спечели още през 2004, 2006 и 2007-а, но изпусна в последните две години.

Мъри започна мача с неприсъща за него припряност. Загуби още при първия си сервис и Федерер поведе с 2:0. След това обаче шотландецът върна пробива, като прати топка от форхенд в краката на номер 1 в света. В следващите четири гейма двамата взимаха подаванията си, но Роджър проби отново за 5:3 със страхотен удар от форхенд. При свой сервис приключи сета за 43 минути.

Между двата сета Анди смени синята си фланелка и бяла, но и тя не му донесе късмет. С ранен пробив в третия гейм швейцарецът реши изхода. Британецът успя да удържи подаванията си, но силите му стигнаха само за това и загуби с 4:6 след 46 минути игра.

 Третият сет показа тенис на високо ниво и истинска битка. Този път Мъри започна по-добре и проби за 4:2. Двамата взеха подаванията си за 5:3. Анди сервираше за спечелване на сета, но Роджър показа здрави нерви и върна пробива в най-важния момент, след което изравни – 5:5. Двамата спечелиха подаванията си и вкараха сета в тайбрек. 

В него Мъри започна по-добре и имаше леко предимство при 3:1 и 4:2. Роджър изравни и двамата започнаха да играят точка за точка. При 10:9 Федерер излезе на мрежата, но съперникът му върна удара. Последва уникална грешка на швейцареца, който помисли, че топката излиза в аут и не игра с нея. При третия си мачбол Роджър проби Анди и спечели тайбрека с 13:12./БЛИЦ