Полската тийнейджърка Ига Швьонтек стана най-младата тенисистка, достигала до финал на „Ролан Гарос“ за последните 19 години. Това стана факт, след като тя записа записа успех с 6:2, 6:1 и сложи край на сензационния поход на аржентинската квалификантка Надя Подороска.

Подорска, която е 131-ва в световната ранглиста, се надяваше да стане първият участник минал през квалификациите и стигнал до финал от Големия шлем при мъжете или жените. Мощта на 19-годишната Швьонтек обаче се оказа непреодолимо препятствие за аржентинката.

Полякинята (19 г. и 130 дни), която стана най-младата финалистка на „Ролан Гарос“ след Ким Клайстерс (17 г. и 364 дни) през 2001 г., поведе с 3:0 и си осигури спечелването на първия сет, въпреки че имаше проблеми с пласирането на първия си сервис.

Вторият сет беше повече от формален, а световната №54 стигна до финала, след като е загубила само 23 гейма за шестте си мача на „Ролан Гарос“. Швьонтек стигна до победата с първия си мачбол. На финала тя ще играе срещу победителката от мача между Петра Квитова и София Кенин, която в началото на годината спечели Australian Open.

„Много съм изненадана, въпреки че винаги съм знаела, че ако стигна до финал от Големия шлем, това ще бъде точно на „Ролан Гарос“. Исках да играя така, сякаш ми е първия мач от турнира и да не мисля, че всъщност е полуфинал. В противен случай щеше да се подложа на сериозен стрес“, призна Ига Швьонтек след победата си.