Руснакът Марат Сафин и белгийката Жустин Енен ще бъдат приети като първи представители на своите страни в Залата на славата на тениса в Нюпорт (САЩ). Това ще се случи на специална церемония на 16 юли, когато посмъртно с място в Залата на славата ще бъдат почетени още Ивон Петра и Маргарет Скривен.

"Това е голяма част. Искам да благодаря на всички, които са ми помагали и са ме подкрепяли през цялата ми тенис кариера. Да бъдеш част от Залата на славата е мечта за всеки един спортист. Горд съм, че ще представлявам руския тенис сред големите шампиони в историята на тениса", сподели 36-годишният руснак, който има 15 титли при професионалистите. Той помогна и на Русия да спечели Купа "Дейвис" през 2002 и 2006 година, а през 2009 година сложи край на кариерата си и започна да работи в Руския олимпийски комитет и местната тенис федерация. В края на 2011 година Сафин беше избран за депутат от Нижний Новгород в руския парламент.

Жустин Енен е носителка на седем титли от Големия шлем, олимпийска шампионка, и помогна на Белгия да спечели първата си Фед Къп. Тя бе първа в световната ранглиста 117 седмици. Белгийката има четири титли от Ролан Гарос, две от Откритото първенство на САЩ и една от „Аустрелиън Оупън”.

"Не бяха много хората, които вярваха, че ще успея да постигна мечтата си да стана най-добрата тенисистка в света. Това се превърна в основната ми цел. Много хора смятаха, че е лудост. Но аз, дълбоко в себе си, никога не съм се съмнявала, че ще я постигна", заяви белгийката, която сложи край на кариерата си през 2011 година.

"Жустин и Марат направиха впечатляващи кариери, като станаха номер 1, спечелиха титли от Големия шлем и изведоха страните си до триумф във Фед къп и Купа "Дейвис". Те с право са източник на национална гордост в Белгия и Русия и ние очаквам с нетърпение да ги посрещнем като първите представители на своите страни", каза президентът на Залата на славата Стан Смит.