Рускинята Aнна Блинкова сътвори една от големите сензации на "Ролан Гарос" след обрат над представителката на домакините Каролин Гарсия с 4:6, 6:3, 7:5 за близо три часа здрава битка.

Поставената под номер 5 в основната схема представителка на домакините поведе в резултата, след като реализира един-единствен пробив в откриващата част. Във втората Гарсия започна с ранен брейк, но след това се срина и Блинкова влезе в серия от пет поредни гейма. Гарсия спаси три сетбола и върна един от двата пробива пасив, но след това руската й опонентка не сбърка, за да възстанови паритета.

Заключителната част бе изпълнена с драма в края. Блинкова водеше с пробив и сервираше при 5-4 за победата, но се пропука, пропускайки два мачбола. След това обаче Гарсия не взе подаването си и рускинята получи нов шанс да затвори мача в своя полза на собствен сервис, като пропусна нови пет мачбола и отрази две точки за пробив, преди да триумфира.

Блинкова спаси 14 от 18-те шанса за пробив пред Гарсия. Френската тенисистка завърши с 54 уинъра и 50 непредизвикани грешки, докато руската й съперничка, 56-а в света, приключи с отрицателен баланс – 27 печеливши удара срещу 30 грешки. В спор за място на осминафиналите Блинкова ще играе с Елина Свитолина от Украйна.

Бившата шампионка от турнира в Париж Йелена Остапенко напусна рано-рано надпреварата след поражение от американката Пейтън Стърнс в три сета. 19-та в схемата Цинуън Джън също отпадна след загуба от Юлия Путинцева. Напред от поставените прогресираха Джесика Пегула (3), Дария Касаткина (9), Анастасия Потапова (24) и Елизе Мертенс (28). Чехкинята Каролина Мухова също е в трети кръг след победа над Надя Подороска – на старта тя отстрани осмата в схемата Мария Сакари.

РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ