Норвежецът Каспер Рууд и Стефанос Циципас от Гърция се класираха за финала на турнира по тенис на клей в Барселона (Испания) от сериите АТП 500 с награден фонд 2 782 960 евро.

Шестият поставен в схемата Рууд достигна до четвъртия си мач за титлата от началото на сезона, след като победи Томас Мартин Ечевери (Аржентина) със 7:6(6), 6:4 за близо два часа игра.

Рууд е спечелил 10 титли в кариерата си, но загуби и трите предишни финала, които игра през 2024-а, включително миналия уикенд от Циципас в Монте Карло.

Норвежецът спаси сетбол в първия сет срещу Мартин Ечевери, но спечели мача и записа 28-а победа за сезона.

"Тези три загуби на финали тази година ме карат да искам да спечеля. Миналата седмица поставих прекалено голям натиск върху себе си. Играя най-добре, когато съм хладнокръвен и не мисля твърде много за това", коментира Рууд.

Преди поражението си от Циципас в Монте Карло миналата седмица, той загуби финалите в Лос Кабос и Акапулко .

На финала Рууд ще играе срещу номер 5 Стефанос Циципас (Гърция), който елиминира Душан Лайович (Сърбия) с 5:7, 6:4, 6:2 за 2:10 часа.

Лайович направи пробив по пътя си към успеха в първия сет, след като нито един от играчите не загуби подаването си в първите 11 гейма. Циципас допусна 22 непредизвикани грешки в този сет, но представянето му се подобри и той проби Лайович във втория, за да поведе с 4:3 и в крайна сметка да изравни мача.

Още два пробива в решаващия сет дадоха аванс от 4:1 на Циципас, който без проблеми затвори мача и осигури място на четвърти финал в Барселона.

Първият поставен Карлос Алкарас се оттегли от турнира преди началото му поради контузия, докато вторият поставен Андрей Рубльов загуби във втория кръг.