САЩ записа негативно постижение в тениса. За първи път от 39 години насам страната с големи традиции в този спорт няма да има играч в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия. Последната надежда на американците Джон Иснър напусна надпреварата в третия кръг след загуба от Фелисиано Лопес с 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 1:6.

Общо 11 американци попаднаха в основната схема на турнира. В първия кръг надпреварата напуснаха Алекс Кузненцов, Денис Кудла, Джеси Ливайн, Райън Харисън и Майкъл Ръсел. По един успех записаха Анди Родик, Райън Суитинг, Марди Фиш, Сам Куери и Доналд Йънг. До третия кръг се добра само Иснър, но и той отпадна от първия турнир от “Големия Шлем”.

Иснър се добра до пет сета срещу Лопес само благодарение на бомбените си сервиси. Умората у него беше видима, след като в предишния кръг игра петсетов мач с Давид Налбандян.

В същото време Фелисиано беше на много високо ниво. Следващият съперник на испанеца е сънародникът му Рафаел Надал, който е поставен под номер 2. Рафа има 8 победи и 2 загуби срещу колегата си от отбора за “Купа Дейвис”.