Асоциацията на тенисистите професионалисти (ATP) и Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) подписаха многогодишно стратегическо партньорство, съобщиха от ръководството на мъжкия тенис. Това е поредният факт, подчертаващ нарастващото влияние на нацията от Персийския залив върху глобалния спорт.

PIF сега ще стане официален партньор на мъжката световна ранглиста, както и на АТР турнирите в Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Пекин, Финалите на АТП в Торино и надпреварата "Следваща генерация", организирана в Джеда.

Саудитска Арабия инвестира сериозно в различни спортове като футбол, Формула 1, бокс и голф през последните няколко години, докато критиците обвиняват богатото на петрол кралство, че използва PIF, за да "промие спорта" на фона на проблемите с човешки права. Страната отрича обвиненията в нарушаване на правата на човека и казва, че защитава националната сигурност чрез своите закони.

От АТР заявиха, че PIF се е ангажирал да развива и дава възможности на младите играчи и също така ще допринесе за своя стратегически план OneVision, който се фокусира върху обединяване, подобряване на изживяването на феновете и оползотворяването на възможностите за растеж.

"Нашето стратегическо партньорство с PIF бележи важен момент за тениса. Това е споделен ангажимент за бъдещето на спорта. С отдадеността на PIF към следващото поколение – насърчаване на иновациите и създаване на възможности за всички – сцената е подготвена за нов период на прогрес", каза главният изпълнителен директор на АТР Масимо Калвели.

През август АТР обяви, че финалите "Следващо поколение" за играчи под 21 години ще се провеждат в Джеда до 2027 година, като наградният фонд ще бъде увеличен до рекордните 2 милиона долара.

"Чрез нашето сътрудничество с АТР, PIF ще бъде катализатор за повишаване на глобалната тенис картина, развивайки таланти, насърчавайки приобщаването и стимулирайки устойчиви иновации", каза Мохамед АлСаяд, ръководител на корпоративния бранд в PIF.

Саудитска Арабия също ще бъде домакин на нов елитен турнир по тенис, в който ще участват Новак Джокович, Рафаел Надал и трима други шампиони от Големия шлем през октомври.

Надал също беше назначен за посланик на Саудитската федерация по тенис през миналия месец.