Стан Вавринка и Рейли Опелка се надстрелваха от сервис повече от три часа, преди американецът да спечели епичната петсетова битка от втори кръг на Уимбълдън със 7-5 3-6 4-6 6-4 8-6. Световният №63 изоставаше в сетовете, но реализира 23 аса, за да стигне до най-доброто си представяне в турнирите от Големия шлем.

За втора поредна година швейцарецът отпада в тази фаза от надпреварата, а американецът продължава срещу Милош Раонич или Робин Хаасе.

Високият над два метра Опелка вкара 93% от първите си начални удари и спечели 85% от точките в тези случаи в първия сет. Именно затова за Вавринка бе много трудно да извлече някакви дивиденти от позиция посрещане. Стан се задържаше в собствените подавания, но допусна пробив в 13-ия гейм, а 63-ият в света затвърди и поведе в частите след 7-5.

След почивката обаче грешките на американеца се увеличиха и 19-ият в света поведе с 3-1 след пробив. В следващия си сервиси гейм швейцарецът отрази три поредни брейкбола и, макар да пропиля точка за пробив по-нататък в сета, върна паритета след 6-3.

Играта на двукратния четвъртфиналист се подобри значително и след подновяването на играта той започна да завършва все по-често. Макар Опелка да не допускаше много грешки, Вавринка изигра нов перфектен гейм от посрещане и проби за 2-1. Постепенно Стан натрупа все по-голямо самочувствие, когато сервираше и дори не даде брейкбол на американеца, за да се озове напред в частите след 6-4.

В първите си две заставания на посрещане в четвъртия сет Стан се добра до три точки за пробив, но не успя да ги материализира. В същото време не даде никакъв шанс на американеца и с мощни начални удари спечели всички възможни разигравания в първите си две подавания.

Постепенно тази тенденция се промени и 63-ият в света стигна до сетбол от посрещане при 5-4. Показа добра защита при разиграване на втори сервис и отново възстанови паритета – 6-4.

Във втория гейм на решителната част Опелка пропиля два шанса за пробив, а Вавринка върна жеста с пропусната възможност при 1-2.

Швейцарецът постепенно влезе в ритъм и при 6-6 изненада опонента с два поредни дълбоки форхенда, които му осигуриха скрит мачбол. Разбира се, американецът разчиташе на сервиса и той го измъкна в три поредни случая, в които дори не се стигна до разиграване. Така напрежението отново падна върху Вавринка. Той не издържа и бе пробит на 15, а Опелка спечели сета с 8-6 и продължава напред.

Междувременно Беноа Пер продължи към трети кръг, след като съперникът му Миомир Кецманович се отказа поради контузия след два изиграни сета. Сърбинът падна и нарани крака си още в първия сет, а след това игра още един час, но не се чувстваше комфортно и се оттегли при 6-7(5) 4-6.

В следващата фаза от надпреварата 32-ият в света ще играе срещу Иржи Весели, който надигра Пабло Куевас. В първи кръг чехът елиминира световния №5 Александър Зверев, а сега спечели с 4-6 7-6(5) 6-4 6-4.

Давид Гофен надигра Жереми Шарди с 6-2 6-4 6-3 и продължава срещу Даниил Медведев или Алексей Попирин.