Първата голяма сензация на US Open при жените вече е факт. Румънката Симона Халеп постигна изненадваща победа с 6:2, 7:5 над поставената под №6 в схемата Ли На. Китайката бе неузнаваемо слаба, особено в първия сет, когато нищо в играта й не се получаваше. Във втората част тя запретна ръкави, но Халеп вече бе набрала инерция и съумя да довърши съперничката си и да си осигури участие в следващата фаза.

Любопитна подробност е, че до втори кръг на US Open не достигна нито една от тенисистките, спечелили турнир от Големия Шлем през тази година - нещо, което не се бе случвало от 1971-а насам.

Ким Клайтерс не участва заради контузия, а Ли и Квитова вече отпаднаха. Това бе и първа победа на Халеп над тенисистка от Топ 10, а във втори кръг очаква Карла Суарес Наваро или Матилде Йохансон.

Франческа Скиавоне също бе близо до загубата, но италианката за пореден път прояви непримиримия си дух и измъкна победата след 6:3, 1:6, 6:4 срещу Галина Воскобоева.

Във втори кръг Скиавоне ще срещне Миряна Лучич, която на 15 години се превърна в първата тенисистка, печелила титла на двойки и на сингъл на WTA турнири в дебютните си участия. На двойки, заедно с Мартина Хингис, Лучич триумфира на Australian Open. В последствие хърватката се превърна в поредния нереализиран талант и сега се намира под №96 в ранглистата.

В същото време 16-ата в схемата Ана Иванович надигра с 6:4, 6:2 представителката на Русия Ксения Первак и също продължава напред. В края на мача сръбкинята поиска намесата на физиотерапевта, който премери кръвното й, но се оказа, че няма нищо сериозно и Ана без проблеми приключи двубоя. Следващата противничка на сръбкинята ще се реши от срещата между Цетковска и Родина.