Елена Рибакина (Казахстан) е новата шампионка на "Уимбълдън" при дамите, след като сензационно надигра тунизийката Онс Жабер с 2-1 (3:6, 6:2, 6:2) във финала. И двете достигнаха за първи път до спор за трофея, като родената в Москва донесе първа купа от турнира за Казахстан пред погледа на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, тенис легендата Мартина Хингис и още ВИП персони.

Припомняме, че от Откритото първенство на Великобритания официално забраниха на руски тенисисти да участват на турнира като санкция към страната заради войната с Украйна.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Първият сет започна в размяна на геймове, като в третия Жабер успя да поведе след пробив. Тунизийката бе близо до още един в петия гейм, но Рибакина се спаси на два пъти. При 5:3 в полза на Жабер, тя приключи мача с пробив на нула за 6:3.

Родената в Москва казахстанка Рибакина се съвзе бързо и направи пробив още в първия гейм на втората част. След това и двете пропуснаха по няколко възможности за пробив, за да се стигне петия гейм, в който Жабер пак се пропука (4:1). До края на сета играта вървеше гейм за гейм и казахстанката взе частта с 6:2.

Третият сет тръгна по подобен начин и Рибакина поведе след първия гейм. Жабер пропусна големия си шанс при 3:2 за казахстанката, когато пропусна да я пробие, а след това самата тя загуби при подаването си. Рибакина сервира за победа и я постигна с 6:2.

Малка утеха за тунизийката е фактът, че стана първата африканка, която стига до финал в турнир от Големия шлем.