Истинска сензация беше поднесена на тенис турнира в Щутгарт. Поставеният под №1 в схемата Роджър Федерер отпадна в първия си мач от надпреварата, след като допусна загуба с с 6:2, 6:7(8), 4:6  от Томи Хаас. Така след поражението на швейцареца Григор Димитров се превръща в най-голям фаворит за трофея, тъй като е най-високопоставен.

Швейцарецът започна с пробив още в първия сет. Бившият номер 1 имаше колебания единствено в шестия гейм, когато неговият съперник имаше единствената си точка за пробив в сета, от която не се възползва. Роджър взе своето сервиране, а след това и спечели следващите два гейма за 6:2 в сета.

Вторият сет също започна с ранен пробив за Федерер. Германският ветеран съумя да се събере и да върне пробива. Двамата тенисисти сервираха солидно и успяваха да отметнат подаванията си, за достигнат до тайбрек. Тайбрекът вървеше точка за точка, но при 8:9 швейцарецът трепна и загуби сета.

Хаас осъществи пробив за 3:2 и след това поизмъчи доста преди да успее да го затвърди. Германецът поведе с 40:0, но допусна изравняване. Той съумя да отрази няколко възможности за пробив и в крайна сметка да спечели така ценния гейм. Нервите на Хаас издържаха и той затвори сета за 6:4 и крайна победа с 2:1 сета.