Димитър Кузманов постигна една от най-значимите победи в кариерата си, след като надделя с 2:1 сета срещу италианеца Лоренцо Музети в първия кръг на Sofia Open.

Българинът спечели сблъсъка с 6:7(4), 7:6(3), 6:3.

Мико бе най-малкото равностоен на световния №61 през цялата среща и преодоля трудностите в подаванията си по изключителен начин – спаси 16 от 18 точки за пробив и не допусна честите трудни ситуации да повлияят на увереността му.

Пловдивчанинът навлезе по отличен начин в двубоя и бидейки агресивен от всяка част на корта, съумя да спечели още дебютното подаване на противника си. Младокът бързо се мобилизира и достигна до 0:40 в ответния сервис гейм на нашето момче, ала българинът демонстрира невероятен характер и затвърди преднината си за 3:0.

Музети продължи да поставя под напрежение началния удар на Кузманов и съвсем скоро получи нови възможности за връщане на допуснатия ранен брейк. Родният ни представител отново не се предаде и спаси цели 4 брейкбола, но в крайна сметка италианецът го пречупи и впоследствие паритетът бе възвърнат.

Проблемите от сервис линията за Мико не спряха дотук, като той инкасира пробив в деветия гейм, и така Музети получи наглед златен шанс за затваряне на сета. Не на същото мнение обаче беше роденият в Пловдив тенисист, който, благодарение на чудесните си офанзиви и излизания напред към мрежата, съумя да реализира моментален рибрейк за 5:5.

Стигна се до тайбрек, в който представителят на Италия бе на гребена на вълната и набързо поведе с 6:1, което, за наше съжаление, се оказа ненаваксуем пасив за Кузманов, и така откриващата част отиде в сметката на тосканеца. 

Във втория сет пробивите липсваха, но въпреки това в почти всеки свой сервис гейм българинът бе принуден да спасява брейкболи, за разлика от своя опонент, който бе достатъчно стабилен на начален удар и не позволяваше на Мико дори да се добере до възможност за пробив.

Италианецът изпита известни затруднения при 5:5, когато на два пъти бе изправен пред загуба на подаването си, но именно в тези моменти той намери безценната помощ на сервиса си и подпомогнат от непредизвиканите неточности от ракетата на Димитър, Музети си гарантира минимум тайбрек, станал факт след категорично спечелено подаване от Мико.

В дългия гейм Лоренцо бе крайно пасивен, от което нашето момче незабавно се възползва, и след няколко отлично изградени акции към мрежата измъкна втората част. Кузманов запази високото си ниво на игра и в решителния сет, като пропуските от негова страна бяха сведени до абсолютния минимум.

Великолепното му представяне и изумителната стабилност от дъното на корта се оказаха недостижимо стъпало за Музети, който се пропука под натиска на солидните удари на българина, и в шестия гейм пловдивчанинът осъществи ключов пробив, който бе напълно безпогрешно затвърден. Сдобил се с аванс от 5:2, Мико не допусна спад в представянето си и не след дълго ликуваше с най-голямата победа в своята кариера!