Сензационната шампионка от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко се изкачи с цели 35 позиции в световната ранглиста. Това става ясно от обновената днес класация. 

Латвийката триумфира по безпрецедентен в историята начин от позицията на непоставена и за награда грабна 2000 точки за класацията на WTA. Така тя се придвижи от 47-о място на 12-о и е вече най-младата членка на топ 20 в момента (на 20 години и 4 дни).

Същевременно, Анджелик Кербер някак оцеля на върха в ранглистата, въпреки че отпадна още на старта в Париж. Германката щеше да загуби първото място, ако Каролина Плишкова бе достигнала финала или при титла на Симона Халеп. Румънката обаче спря Плишкова на полуфинала, а в мача за трофея допусна обрат от Йелена Остапенко. Този сценарий остави Плишкова на третото място в ранглистата с 6,690 точки, докато Халеп се изкачи до рекордната за нея втора позиция с 6,850 т., но Кербер продължава да е №1 при жените със 7,035 т.

Елина Свитолина пък посреща тази седмица с върхово класиране като №5 в света (4,765 т.), а Каролине Возняцки се върна в Топ 10 под №7 с 4,345 т. А с триумфа си на Ролан Гарос.