Мачът за титлата на “Уимбълдън” при жените може да бъде руски финал или финал между Винъс и Серина Уилямс. Сестрите може да играят една срещу друга отново, но преди това трябва да преодолеят руските препятствия - Сафина и Дементиева. Ако го сторят, това ще бъде осмият им финал в турнир от “Големия шлем” и четвърти на “Уимбълдън”. 

”Бих се радвала със Серина да сме на финал, тя също. Би било страхотно”, каза каката Винъс, която е петкратната шампионка от “Ол Ингланд Клъб”. Поставената под номер 3 състезателка, която се бори за трета поредна титла от турнира има за задача да преодолее лидерката в схемата и света Динара Сафина. В другия полуфинал Серина (номер 2) се изправя срещу олимпийската шампионка Елена Дементиева (номер 4).

Сестрите Уилямс са фаворитки. Силовият им тенис доминира на най-престижния турнир повече от десетилетие. Само веднъж в последните девет години нито една от тях не е играла на финала. Три пъти са се изправяли една срещу друга, Серина спечели през 2002-а и 2003-а, а Винъс миналата. Имат по 10 победи в 20-те си срещи, от които седем са финали от турнирите за “Големия шлем”. По-малката има пет победи.

До полуфиналите американките стигнаха без загубен сет. Винъс загуби едва 20 гейма, а Серина – 25.

”Играем добре. Сервисите ни са отлични. Завръщаме се и мисля, че се представяме добре”, каза Серина. “Не е само силата. Аз имам стратегия. Едва ли изглежда така, но това е истината”, добави Винъс. По-голямата състезателка има сериозни проблеми с коляното си, но не спира да се движи по време на мачовете.

Един човек е сигурен, че двете ще победят и това е баща им Ричард: “Играят страхотно. Играят по “Начина Уилямс” и когато го правят са непобедими”.

Уилямс води на Сафина с 2:1 победи, но загуби последната им среща на клея в Рим в три сета през май. “Знам как играе. Познавам оръжията й и разчитам на своите. Ако и двете покажем най-добрата си игра прогнозите за успех трябва да са 50:50”, каза Динара. Рускинята игра на три финала от “Големия шлем”, но още няма победа.

Серина води с 5:3 срещу Дементиева. Тя печели със 6:2, 6:2 в четвъртия кръг на “Уимбълдън” през 2002 година. “Не си спомням. Ще трябва да потърся мача в Ютюб”, шегува се американката.

Миналата година Дементиева отпадна от Винъс на полуфинал на “Уимбълдън”. Сега в 43-ия си турнир от “Големия шлем” 27-годишната рускиня няма загубен сет. “Играх с непознати състезателки и ми бе интересно. Сега ще трябва да видя, колко трудно ще ми е срещу Серина. Готвя се за здрава битка”, сподели шампионката от Пекин, която никога не е играла на финал за “Големия шлем”.
БЛИЦ по материал на сайта на турнира