Елена Рибакина от Казахстан се класира за полуфиналите на турнира по тенис в Мадрид на клей WTA 1000 с награден фонд 7,877 милиона евро, след като се наложи над сънародничката си Юлия Путинцева в три сета - 4:6, 7:6 (4), 7:5.

Шампионката от "Уимбълдън" преди две години трябваше много да се потруди за победата в мача, продължил близо 2 часа и 50 минути.

В първия сет Рибакина загуби сервиса си в петия гейм, като Путинцева след това затвърди пробива, поведе с 4:2, а след това запази разликата от два гейма и затвори частта при 6:4.

Вторият сет започна с размяна на пробиви за 2:2. След това двете печелиха подаванията си, като се стигна до тайбрек. В него В него Рибакина поведе с 5:4, но Путинцева имаше два сервиса, като загуби и двете точки, което доведе до изравняване на резултата.

В третия сет отново Путинцева бе по-близо до успеха. Тя проби за 4:2, а след това поведе и с 5:2. При 5:3 тя пропусна два мачбола при сервис на Рибакина, но тя се защити. Последната проби за 6:5, а след това затвори целия мач при своето подаване. Рибакина успя да реализира едва четвъртия си мачбол.

На полуфинала Елена Рибакина чака победителката от мача между Арина Сабаленка от Беларус и руската тийнейджърка Мира Андреева.