Шампионката от „Уимбълдън“ Елена Рибакина (Казахстан) се класира за първи път в кариерата си на финал на Australian Open. Това стана факт след победата ѝ със 7:6 (4), 6:3 над двукратната шампионка от Откритото първенство на Австралия Виктория Азаренка (Беларус). Срещата приключи за 104 минути.

Полуфиналът беше трети пореден мач в Мелбърн, в който 23-годишната Рибакина играе с носителка на титла от Големия шлем, след като в предишните два кръга елиминира Ига Швьонтек (Полша) и Йелена Остапенко (Латвия). И в трите срещи тя не загуби нито един сет, давайки заявка, че може да стечели втора титла от Шлема в кариерата си.

Виктория Азаренка първа направи пробив в полуфиналния двубой. Това се случи в петия гейм на първия сет. Казахстанската тенисистка обаче веднага върна брейка, а в осмия гейм направи още един и поведе с 5:3. Беларускинята отговори подобаващо с брейк в подаването на Рибакина още в следващия гейм. След това първата част стигна до тайбрек, където и двете направиха доста грешки, но шампионката от „Уимбълдън“ успя да се наложи със 7:4.

Елена Рибакина направи пробив още в третия гейм на втория сет, а след това направи още един, за да поведе с 5:2. Виктория Азаренка веднага върна единия брейк, за да намали изоставането си. Решителността на нейната съперничка за победата беше доказана в деветия гейм, когато при сервис на беларускинята Рибакина стигна до два мачбола и приключи мача при втория от тях.

Така Australian Open ще има шампионка, която никога преди това не е печелила турнира. На финала Елена Рибакина ще играе срещу победителката между дебютантките на полуфиналите в Мелбърн Арина Сабаленка (Беларус) и Магда Линет (Полша).

Резултати и програма на Australian open - мъже
Резултати и програма на Australian open - жени