19-годишната полякиня Ига Швьонтек сътвори чудото и спечели "Ролан Гарос", след като победи с 6:4, 6:1 София Кенин, Младата полякиня вдига първи трофей в кариерата си и записа редижца исторически постижения. 

„Трудно е да говоря, не знам какво се случва. Много съм щастлива, семейството ми най-накрая успя да пристигне тук и да бъде с мен. Това е лудост. Преди две години спечелих турнира на тандемите при девойките тук, а сега съм на това място и държа титлата на сингъл. Това е толкова кратък период. Всичко сега ми идва малко в повече“, призна световната №54.

"Надявам се всичко с Кенин да е наред, тя беше контузена и може би имах повече шанс от нея. Може би това ми позволи да играя по-добре. Бях психологически много постоянна, опитах да играя агресивно, както в предните мачове, но днес обстановката бе малко-по стресираща за мен. Просто спечелих и в момента това е най-важното“.

„Мисля, че още една състезателка, която бе извън радарите, спечели турнир от Големия шлем. В момента женският тенис е истинска лудост“, каза 19-годишната полякиня.

„Баща ми просто ми показа как да съм професионалист. Той ми показа пътя, по който да вървя. Чувствах се уверена, спокойна на корта с негова помощ. Трудно мога да намеря думите, с които да изразя всичко. Томаш Швьонтек, обичам го“, сподели шампионката.