Шампионът Роджър Федерер отпадна на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”. Лидерът в световната ранглиста падна с 6:3, 3:6, 5:7, 4:6 от Робин Сьодерлинг. Шведът се превръща в една от най-интересните фигури на турнира, като хвърля бомбата във втора поредна година. Миналата нанесе единствената загуба на Рафаел Надал в Париж в осминафиналите, след което загуби спора за титлата с Федерер.

Сьодерлинг демонстрира агресивна игра през целия двубой, а с мощните си сервиси не даде почти никаква възможност на швейцареца да влезе в разиграване. Така серията на Федерер от 23 поредни полуфинала в турнири от “Големия Шлем” бе прекъсната. Загубата му дава шанс на Рафаел Надал да се върне на първото място в ранглистата, ако успее да си върне титлата.

В първия сет Роджър доминираше. Направи пробив за 5:3, след което взе подаването си – 6:3. Вторият сет започна с три поредни гейма на Сьодерлинг. При 5:3 пропусна два сетбола, но при третият изравни – 1:1.

При 5:5 в третия сет играта бе прекъсната за около час заради поройния дъжд. Почивката се оказа добре дошла за шведа, който поведе с 6:5 след пробив, след което спечели гейма си – 7:5.

Федерер осъзна, че е на път да загуби мача и в четвъртия сет поведе с 2:0. Това обаче не се оказа пречка за вдъхновения Робин, който изравни. При 3:3 Сьодерлинг пропусна няколко възможности за пробив, но го направи малко след това за 5:4. В този напрегнат момент не показа никакво колебание и спечели подаването си, с което и мача след само 2 часа и 30 минути игра. Това е първата му победа от общо 13 мача със световния номер 1.

Срещата бе повторение на миналогодишния финал, в който Роджър спечели единствената си титла от “Ролан Гарос”, която му липсваше, за да направи “Голям Шлем” в кариерата си. Тогава Федерер би Сьодерлинг с 6:1, 7:6, 6:4.

За да се класира на втори пореден финал Робин трябва да преодолее намиращия се в отлична форма Томаш Бердих, който спечели мача с Михаил Южни – 6:3, 6:1, 6:2./БЛИЦ

Всички резултати от турнира при мъжете тук
Всички резултати от турнира при жените тук